Bundevaste kiflice

OD SLATKOGA SLAĐE: Jesenke kiflice od bundeve

Journal/Mirjana Šmit
01.10.2021.
u 08:39

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njezinih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Listopad je posebno obilježen narančastom bojom, a kamo god se okrenemo, bundeve nas okružuju – u interijerima i na tanjuru. Upravo sada je pravo vrijeme da iskoristite sve blagodati ove kraljice jeseni, jer je bogata antioksidansima, karotenom, vitaminima, a uz to se lako kombinira u svim jelima.

Bundeva tijestu daje sočnost, mekoću i divnu boju. Može se kombinirati i u slanom i u slatkom tijestu, a journal.hr donosi recept gastro blogerice Mirjane Šmit za slane bundevaste kiflice posute sjemenkama.

Meke i ukusne, ove kiflice od bundeve zadovoljit će i najzahtjevnija nepca!

Bundevaste kiflice

SASTOJCI:

Sastojci za tijesto:

700 g glatkog brašna

40 g svježeg kvasca

2 dl mlijeka

1 žličica šećera

6 g praška za pecivo

300 g pirea od muškatne tikve

1 žlica soli

1 jaje

Sastojci za premazivanje:

130 g maslaca

1 jaje

sjemenke buče

sezam

krupna sol

PRIPREMA:

1. Muškatnu tikvu oguliti, narezati na kockice, dodati 1 žlicu ulja i pokrivenu peći u pećnici zagrijanoj na 180 C oko 45 minuta. Ocijediti te štapnim mikserom napraviti pire. Ohladiti.

2. Tijesto: Toplim mlijekom preliti izmrvljeni kvasac i šećer, promiješati i ostaviti 10 – 15 minuta u toploj prostoriji. Brašno prosijati te dodati kvasac i ostale sastojke sobne temperature. Umijesiti i ostaviti 30 minuta.
Tijesto podijeliti na 6 loptica.

3. Maslac podijeliti na 5 kockica te malo otopiti u mikrovalnoj pećnici ili ostaviti 1 – 2 sata na sobnoj temperaturi.

4. Razviti jednu po jednu lopticu u veličini palačinke i slagati jednu na drugu, svaku premazati maslacem. Posljednji sloj ne treba mazati.

5. Tijesto pokriti i ostaviti oko 20 minuta te razviti u veliki krug (promjera 60 cm) i podijeliti na 16 ili 20 dijelova. Praviti kifle i slagati na masni papir. Ostaviti pokrivene na sobnoj temperaturi 30 minuta, premazati umućenim jajetom, posuti sjemenkama i posoliti. Peći u pećnici zagrijanoj na 220 C 15 – 20 minuta, ovisno o pećnici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?