fokus na proizvodnom sektoru

Od Save do mora niču proizvodni pogoni za stotine novih radnih mjesta

29.10.2020.
u 08:23

Otvarati nova radna mjesta, a posebice kada je riječ o proizvodnim pogonima nešto je što donosi prijeko potreban optimizam u ekonomsko sivilo Bosne i Hercegovine, a posljednji primjeri koji se mogu zabilježiti diljem BiH, od Save do mora, pokazuju kako postoje perspektive razvoja te kako se u razdoblju je pred nama mogu očekivati i nova ulaganja, odnosno proširenja postojećih pogona, piše Večernji list BiH

Niz segmenata

Ekonomski analitičari slažu se kako je najveća boljka BiH upravo premala fokusiranost ekonomskih politika na proizvodnju, no stvari se polako mijenjaju - od tvornica koje će se baviti proizvodnjom modularnih stambenih objekata, preko onih poljoprivredno-prehrambenih, pa do metalske industrije; raduje činjenica da postoje primjeri u kojima investitor želi razvijati biznis u BiH.

Gradonačelnik Distrikta Brčko BiH Siniša Milić nedavno je nazočio otvorenju tvrtke za proizvodnju modularnih i montažnih, stambenih i nestambenih objekata “Liberty Group” d.o.o., koja će u prvoj fazi zaposliti oko 100 radnika, a tom je prilikom naglašeno kako će po završetku kompletne hale biti zaposleno 1000 radnika koji će raditi u trima smjenama. Dobre primjere zatičemo i u srednjobosanskom Kreševu, općini u kojoj se stvari pokreću te koja bi uskoro mogla postati još atraktivnija za investitore.

Renato Pejak, aktualni načelnik općine Kreševo, nedavno je potvrdio da se uskoro očekuje otvaranje još jednog proizvodnog pogona jedne bosanskohercegovačko-autstrijske kompanije. Lani je ova grupacija već otvorila već jedan pogon u Kreševu s 44 nova radna mjesta. Pejak je uvjeren kako će Kreševo, koje se nalazi u blizini autoceste u Lepenici, a koja se pak pruža svega pet minuta od poslovne zone i u blizini glavnoga grada, postati još primamljiviji kako za domaće tako i strane ulagače.

U Mostaru nedavno dobre vijesti. Advaita i Aluminij industrija d.o.o. Mostar sklopili su strateški ugovor o desetogodišnjoj suradnji koji će u početku podrazumijevati da će ova multinacionalna kompanija, čije je sjedište u Dubaiju i s ispostavama u više zemalja svijeta, kupiti i distribuirati polovinu proizvodnje iz pogona Ljevaonice. Izvršna direktorica Advaite Katia Pazvantova ovih je dana u posjetu Mostaru gdje je obišla pogone Aluminija s Amirom Grossom Kabirijem, čelnim čovjekom Aluminij industrije i MT Abraham grupe. Pazvantova u intervjuu za Večernji list BiH kazala je da vidi velike potencijale mostarskog Aluminija te ima ideje kako pomoći u njegovu razvoju i snažnijem pozicioniranju na tržištu.

Ovih dana svjedočimo i ubrzanim građevinskim radovima na izgradnji Podravkine tvornice za preradu rajčice u Kruševu pored Mostara, a koja će otvoriti novu perspektivu za poljoprivredu proizvodnju na širem prostoru Hercegovine. Plantaže koje su sve brojnije rezultat su suradnje tvrtki Podravka i Marinada iz Mostara, kao i brojnih poljoprivrednih zadruga, a plan je da tvornica bude spremna u travnju, upravo uoči početka nove sezone. Uz izgradnju uljare u Neumu, u Hercegovini se tako ubrzavaju neki novi trendovi koji uključuju povratak na selo i daljnje ulaganje u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. No, da bi se ciklus otvaranja proizvodnih pogona nastavio i dalje i u drugim lokalnim zajednicama potrebno je da vlasti nastave s planiranim reformama. Podsjećamo, u već ranije dogovorenom setu zajedničkih socioekonomskih reformi oba entiteta obvezala su se poduzeti korake u smjeru smanjenja poreznog opterećenja rada kako bi potaknula konkurentnost i omogućila dodatno povećanje plaća.

Jednostavnije do tvrtke

U slučaju FBiH smanjit će se ukupna stopa doprinosa, dok će RS smanjiti fiskalno, ekonomski i socijalno neopravdana parafiskalna davanja. FBiH će redovito ažurirati svoj registar pristojbi i naknada tako da će mu dati pravnu snagu te poduzeti prve korake k njihovu smanjenju. Dva entiteta uskladit će, dogovoreno je, svoje zakone o porezu na dobit kako bi se dodatno potaknule investicije u proizvodnju roba i usluga. Uvođenje jednošalterskog sustava koji je najavila Federacija pravi je korak u tom smjeru. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?