loša zaštita radnika

Od početka godine život na radu izgubilo 26 osoba

30.11.2018.
u 21:53

Od početka godine u BiH evidentirano je 26 ozljeda radnika sa smrtnim ishodom. Od tog broja njih 15 dogodilo se u FBiH, a 11 u RS-u. Evidentirano je i 157 teško ozlijeđenih radnika, i to 93 u FBiH i 64 u RS. Ovi podaci iznijeti su na okruglom stolu o temi “Sigurnost na radu i zaštita zdravlja radnika u BiH”, piše Večernji list BiH. 

Sve se ozljede i ne prijave

S obzirom na iznesene podatke, evidentan je porast broja smrtno stradalih u FBiH u odnosu na prošlu godinu. Naime, 1023 nesreće na radu u prošloj godini zabilježene su u evidencijama Federalne inspekcije rada. Od tog broja osam radnika izgubilo je život, od čega su tri rudara. Ozljeda na radu sigurno je bilo i više ako se zna da podatke za prošlu godinu nisu dostavile sve županijske inspekcije, a posebno ako se uzme u obzir da ih poslodavci sve i ne prijavljuju. Glavni federalni inspektor rada Muhamed Pašukanović potvrdio je medijima još u svibnju da su najčešće ozljede u građevinarstvu, šumarstvu, metalskoj i namjenskoj industriji jer se radi s eksplozivom. Do nesreća dolazi i uslijed nesretnog slučaja, ali i zato što poslodavci ne poklanjaju puno pažnje zaštiti na radu ili imaju problem s nedostatkom novca za uvođenje novih tehnologija. Mahir Semić, predsjednik Sindikata građevinarstva i industrije građevinskog materijala BiH, ranije je kazao da nije rijetkost u BiH da poslodavac radniku naredi da sam sebi nabavi kacigu ili neku drugu zaštitnu opremu poput rukavica, radnih cipela, radnog odijela i da se to događa u privatnom sektoru. - Ljudi su primorani raditi u opasnim uvjetima u kojima stradaju. Sredstva za zaštitu su minimalna. Ima slučajeva da rade i na mostu bez zaštite. Sve radi brzine - dodao je Semić, istaknuvši da ima i dobrih primjera gdje se poslodavac zaista brine o radniku.

Neprovođenje mjera

U tvrtkama koje zapošljavaju stotine, pa i tisuće radnika, izdvajanja za zaštitnu opremu i sigurnije tehnologije obično su na posljednjem mjestu. Za razliku od RS-a u FBiH još nije usvojen novi Zakon o zdravlju i sigurnosti na radu koji je u proceduri od 2012. a u primjeni je Zakon o zaštiti na radu iz 1990., a neki pravilnici datiraju iz 1947. Problem je i u provedbi tog Zakona te slabostima sustavima. Naime, nerijetko radnici odbijaju koristiti zaštitnu opremu i sredstva. Stvar je u podizanju svesti i poslodavaca i zaposlenih i kao takvi imali bi mnogo manje problema i na samim gradilištima što je slučaj u zapadnoj Europi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije