Rezultati izbora

Od Pelagićeva do Broda, Hrvati dobili vijećnike i gdje su u manjini

04.12.2020.
u 20:00

Prebrojavanje glasova poštom pokazalo je kako će Hrvati nakon ovih lokalnih izbora imati niz vijećnika u općinskim vijećima, odnosno skupštinama općina na prostorima u kojima su izrazita manjina, a što će svakako biti iznimno važno u kontekstu ukazivanja na potrebu zaštite nacionalnih prava hrvatskoga naroda u takvim lokalnim zajednicama, piše Večernji list BiH. 

Niz lokalnih zajednica

Posljednji primjeri dolaze nam sa sjevera Bosne i Hercegovine; konkretno iz nekoliko općina na prostoru Republike Srpske. U Pelagićevu je, primjerice, HDZ Bosne i Hercegovine na trećem mjestu kada je riječ o broju osvojenih glasova te će osvojiti dva od ukupno 15 mandata u skupštini Općine. Zanimljivo je kako će u budućoj Skupštini biti zastupljeno čak 10 političkih subjekata.

U općini Šamac Hrvati su također ostvarili respektabilan rezultat te će nakon prebrojavanja glasova koalicija koju čine HDZ BiH i HDZ 1990. imati dva vijećnika u Skupštini Općine. U Općini Brod HDZ Bosne i Hercegovine imat će jednog vijećnika, baš kao i u Općini Vukosavlje.

Iako se na prvu ne radi o velikim brojkama, ovi vijećnici iznimno su bitni iz kuta borbe za poboljšanje stanja u kojemu se nalaze hrvatski povratnici u navedenim općinama, a vijećnici svojim angažmanom mogu nametnuti određene teme na dnevni red te tako ukazati vladajućim većinama na sve one probleme s kojima se suočava hrvatski narod.

Također, ovi vijećnici mogu biti i jasan glas koji će ukazati na potrebu osiguranja produktivnog odnosa između skupština općina te načelnika, a što je jedini recept za uspjeh u lokalnim zajednicama koje sa svojim, često skromnim, proračunima pokušavaju napraviti koliki je moguće pomak u razvoju infrastrukturnih projekata.

Lobiranje za projekte

No, možda je važnije pitanje kako taj odnos operacionalizirati u smjeru privlačenja investicija, a što je zapravo ključna karika u razvoju svake lokalne zajednice, te kako kroz proces investicija većinska hrvatska povratnička naselja mogu biti prepoznata na pravi način. Lobiranje hrvatskih vijećnika može biti ključno u kontekstu osiguranja što boljih i učinkovitijih projekata za mjesta u kojima žive Hrvati.

U nekim su pak općinama Hrvati dali podršku kandidatima iz drugih naroda za načelnika, znajući kako sami neće moći imati prvog čovjeka lokalne samouprave.

U Čeliću, općini na sjeveru Tuzlanske županije, Hrvati su u koaliciji s nekoliko bošnjačkih stranaka dali podršku Admiru Hrustanoviću te u tomu i uspjeli. Rezultati Središnjega izbornog povjerenstva pokazuju kako je Hrustanović osvojio poziciju načelnika.

“Ovo je velika obveza i odgovornost koju prihvaćam s ponosom jer želim istinski služiti svim građanima općine Čelić. Mislim da u Federaciji BiH nema općine ni grada koji ima kandidata iza kojeg stoji više različitih političkih stranaka kao što je to slučaj u Čeliću”, poručio je prilikom potpisivanja sporazuma Hrustanović. Ovaj primjer jasan je pokazatelj kako je u kontekstu traženja što boljeg rješenja za svoj narod potrebno promišljati na strateški način te davati podršku onim kandidatima za koje se procijeni da su najbolji izbor. •

 

Ključne riječi

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
20:15 04.12.2020.

Kako je sad pozitivno to sto Hrvati u Celicu glasaju za Bosnjaka, a nije kad Bosnjaci glasaju za Hrvata? Opet mi nista nije jasno.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?