Počela realizacija programa pomoći

Od oko 64 milijuna KM pomoći EU, više od 40 bit će podijeljeno umirovljenicima

umirovljenici
15.07.2023.
u 18:30

Kada je riječ o umirovljenicima koji će moći ostvariti ovu vrstu pomoći, osim općih uvjeta, trebat će ispunjavati i posebne.

Dio umirovljenika korisnika Federalnog zavoda MIO ponovno, za nekoliko mjeseci, može očekivati jednokratnu novčanu pomoć. Ovaj put riječ je o realizaciji programa pomoći Europske unije za građane Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Jednokratna pomoć

Kako je nedavno za medije naveo federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, trenutačno se radi na realizaciji EU programa pomoći energetski siromašnim kućanstvima, a u tom programu kategorija umirovljenika zauzima važno mjesto i na nju se odnose čak 2/3 ove pomoći, odnosno oko 40 milijuna, dok se preostala trećina odnosi na sve tri ostale kategorije (odnosno nezaposlene korisnike trajne novčane pomoći te kućanstva u kojima su djeca korisnici dječjeg dodatka i kućanstva u kojima maloljetna djeca uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja žive s jednim roditeljem koji u prosincu prošle godine nije ostvarivao prihode veće od najniže plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine izračunate za 2022. godinu). - To je kratkoročna i jednokratna pomoć te ćemo je zahvaljujući potporu Europske unije u BiH podijeliti tako da ona dospije doista do onih najpotrebitijih - objasnio je Delić. Kada je riječ o umirovljenicima koji će moći ostvariti ovu vrstu pomoći, osim općih uvjeta, trebat će ispunjavati i posebne.

Kako su ranije objasnili iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kada je riječ o umirovljenicima, posebni uvjet odnosi se na ostvareno pravo na visinu mirovine do zajamčene mirovine ostvarene u prosincu 2022. godine, da nisu korisnici razmjerne mirovine s inozemstvom te da ni jedan odrasli član kućanstva tijekom 2022. godine nije ostvarivao dodatna primanja po osnovi radnog odnosa.

Osim ove pomoći, svi umirovljenici korisnici Zavoda MIO većim se mirovinama mogu nadati već od početka iduće godine.

Naime, redovita i izvanredna usklađivanja mirovina, prema riječima ministra Delića, planirana su i u sljedećoj godini te će se na novim povećanjima raditi već od Nove godine. - Dugoročno, ne možemo se zadovoljiti ovakvim rješenjima. Moramo raditi na otvaranju novih, kvalitetnih radnih mjesta jer samo tako možemo tražiti sustavno i trajno rješenje koje će održivost Zavoda MIO učiniti stabilnim i svrsishodnim. Već radimo na pripremi izmjena zakona koje planiramo mijenjati u ovom mandatnom razdoblju, među kojima su Zakon o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, koji je već u proceduri, te Zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju i Zakon o organizaciji Zavoda MIO, ali i na realizaciji programa zapošljavanja koji bi trebali početi mijenjati trenutačnu situaciju nabolje - objasnio je Delić za Oslobođenje.

Posebni uvjeti

Inače, kada je riječ o navedenom programu pomoći, iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike ranije su naveli kako pomoć EU-a u prevladavanju krize nastale zbog poskupljenja energenata, izazvane globalnom društvenom krizom, podrazumijeva oko 64 milijuna KM koje će se, u skladu s programom utroška sredstava, dijeliti na najmanje 109.000 najugroženijih kućanstava u Federaciji BiH. Ranije je najavljeno da svako kućanstvo može dobiti najviše 600 KM (306 eura) pomoći. Ovaj program utroška sredstava usuglašen je s predstavnicima Izaslanstva EU-a u BiH i usvojen na Vladi FBiH te predstavlja tek prvi korak u podjeli ove pomoći.

Program utroška podrazumijeva četiri kategorije kućanstava razvrstane po općim uvjetima koji su baza za daljnju kategorizaciju onih najugroženijih. Osnovni, opći uvjeti za sve četiri kategorije kućanstva koje su prepoznate u programu utroška sredstava su da općine potpišu sporazum s Ministarstvom, potom da su članovi kućanstva državljani BiH te da imaju prijavljeno prebivalište u FBiH, kao i da ni jedan odrasli član kućanstva ne smije imati samostalnu registriranu djelatnost. Osim ovih uvjeta, svaka od kategorija treba ispunjavati posebne uvjete. Iz Ministarstva su naglasili kako je riječ o pomoći za kućanstva, a ne fizičke osobe koje se vode na nekom od programa novčanih davanja. Delić naglašava da će sredstva biti uplaćivana izravno na račune građana kad se formiraju konačne liste te da građani nemaju potrebu prijavljivati se sve dok Ministarstvo ne objavi liste koje će biti sastavljene i dostavljene općinama koje potpišu sporazum s Ministarstvom. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?