Odluka stupila na snagu

Od jučer svi državljani BiH mogu se cijepiti u RH, potrebna je najava

20.07.2021.
u 11:41

Hrvatska Vlada donijela je u petak odluku koju je priopćio premijer Andrej Plenković, a to je kako će se svi Hrvati iz BiH, ali i svi drugi državljani ove zemlje moći besplatno cijepiti protiv koronavirusa ako se zateknu u Hrvatskoj, bilo da su turisti ili s tom nakanom dođu u ovu zemlju. - Sve osobe koje nemaju hrvatsko zdravstveno osiguranje, koje su tu kao turisti ili se zateknu na području Republike Hrvatske mogu se besplatno cijepiti. Danas (nap. a. jučer) je ta odluka stupila snagu, potpisalo ju je Ministarstvo, a županijski zavodi su je dobili - naveli su za Večernjak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Na upit hoće li se organizirati posebni punktovi za cijepljenje, objasnili su kako nemaju takve informacije, piše Večernji list BiH. 

Kontaktirati HZJZ

- Nemamo službenih informacija o tome. Za sada se navedene osobe mogu javiti u županijske zavode za javno zdravstvo, a na našoj web-stranici postoje telefonski kontakti svih zavoda. Svaki županijski zavod ima svoje mrežne stranice. Prvi je način da se njih kontaktira, a drugi je način da se ode cijepiti na punktove na kojima se organizira cijepljenje bez najave. Ti punktovi se nalaze diljem Hrvatske, također u organizaciji županijskih zavoda, odnosno Gradskog zavoda “Andrija Štampar” u Zagrebu i nas iz HZJZ-a. Ta odluke oko organiziranja punktova za cijepljenje donose se ad hoc. Ne postoji sustavan način cijepljenja bez najave, nego građani trebaju pratiti medije i mrežne stranice županijskih zavoda, odnosno Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se na taj način informirali gdje se takvi punktovi organiziraju - rekli su. Kako se doznaje, ranije je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak uputio poruku šefovima županijskih zavoda za javno zdravstvo da razmotre mogućnost organiziranja posebnih punktova uz granicu te da se osigura i ljudstvo koje bi moglo cijepiti građane. Postoji, naime, bojazan da bi se mogle pojaviti gužve. Iako cjepiva ima dovoljno, nema ljudstva. Svejedno, iz HZJZ-a pozivaju građane da na mrežnim stranicama pronađu kontakt-telefone, prijave se i dobiju termin te nakon toga dođu na cijepljenje. 
- Definitivno ne možete doći nenajavljeni, osim ako nije cijepljenje naznačeno bez najave - objasnili su iz Hrvatskoga zavoda. Cijepit će se, dakle, moći svi, ali zato neće svi moći dobiti COVID digitalne EU potvrde. To će jedino moći ostvariti hrvatski državljani koji imaju osobni identifikacijski broj, odnosno OIB.

COVID putovnica s OIB-om

- Osobama koje nemaju OIB neće se moći izdati COVID digitalna EU putovnica, a osobama koje ga posjeduju to će se omogućiti. One mogu dobiti COVID potvrde tako što se nakon cijepljenja čak i prvom dozom jave na mail covidpotvrde@hzjz.hr - objasnili su iz HZJZ-a. No, prije toga građane su uputili da preko sustava e-Građani u Hrvatskoj sami sebi izvade potvrde. 
- Poželjno je da se građani upute najprije na sustav e-Građani kako bi smanjili pritisak na Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ali i sami sebi ubrzali izdavanje potvrde. Najlakše je preko FINA-e izvaditi te podatke ako nemaju e-bankarstvo ili osobnu iskaznicu s čipom - kazali su za Večernji list iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?