Intervju: Ivo Mijatović

Od Dobretića stvoriti prostor za revitalizaciju stočarstva i turizma

17.09.2020.
u 19:54

Ivo Mijatović, kandidat HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. za načelnika općine Dobretići, u intervjuu za Večernji list govori o ključnim izazovima s kojima se susreće ova općina te ističe kako postoje veliki potencijali za gospodarsku revitalizaciju i povratak iseljenih stanovnika, no njih tek treba strateški iskoristiti.

Ključno je, navodi Mijatović, staviti u funkciju stočarske kapacitete s kojima ova općina, smještena na brdsko-planinskom području Pougarja, može imati svijetlu budućnost, a pogotovo s obzirom na činjenicu da stočarstvo ponovno postaje grana poljoprivrede koja generira sve veći izvoz.

Kao jedan od ključnih projekata koji bi doveli do snažnijega gospodarskog oporavka Mijatović posebno ističe brzu cestu Travnik - Jajce, a s kojom bi se svi oni potencijali kojima raspolažu Dobretići mogli staviti u funkciju stvaranja održivog poljoprivredno-turističkog kraja. Naravno, za sve to potreban je, ističe, i drugačiji odnos lokalnih vlasti prema poduzetnicima.

Kako ste reagirali nakon što ste predloženi za kandidata te koje će poruke biti u fokusu kada je riječ o predizbornoj kampanji?

Ključni razlog zbog kojega sam prihvatio kandidaturu je činjenica da mi je zasmetao način na koji aktualna vlast u Dobretićima radi te na ovaj način želim učiniti nešto na dobrobit svojega kraja, a, uz HDZ, nadam se da imamo šanse. HDZ BiH i HDZ 1990. zajedno su u ovoj općini, a, evo, komentari koji dolaze s terena pokazuju kako su građani naše općine spremni dati mi podršku. Uz planove i projekte koje imamo namjeru realizirati na ovom području, smatram kako je pred Dobretićima jedno novo vrijeme.

Koji su danas ključni izazovi s kojima se susreću Dobretići te na koji način podići na višu razinu potencijale kojima raspolaže općina?

Što se tiče poljoprivrede, trebalo je ranije razvijati kapacitete.

Naravno, tu su i ogromni turistički kapaciteti koje konačno moramo staviti u funkciju te s kojima moramo konkurirati drugim općinama, a posebice zbog činjenice da se nalazimo na netaknutom brdsko-planinskom području. Za realizaciju takvih projekata trebamo se voditi primjerima u kojima su općine na sličnim geografskim područjima razvijale različite oblike planinskog i avanturističkog turizma, poput biciklizma. U tom kontekstu može se napraviti pomak u cilju stvaranja preduvjeta za dolazak gostiju koji će onda moći uživati u čarima netaknute prirode.

Ne treba zaboraviti ni tematiku razvoja određenih grana poljoprivrede, a napose stočarstva. Gdje je ključ za revitalizaciju poljoprivredne proizvodnje?

Imamo velike potencijale kada je riječ o stočarskoj djelatnosti. Nažalost, jedan od mojih kolega pokušao je realizirati projekt farme, no, nije dobio podršku. Ovakvi primjeri ne smiju nam se događati. Potrebno je raditi strateški kako bi se ovi potencijali stavili u funkciju i kako bi se omogućilo svima koji žele razvijati ovaj oblik poljoprivredne proizvodnje određenu vrstu potpore općine.

Prometna povezanost preduvjet je svakoga gospodarskog napretka. U kakvoj su trenutačno poziciji Dobretići te kakva su vaša očekivanja kada je riječ o nekim kapitalnim projektima izgradnje prometne infrastrukture?

Jedna od ključnih stavki koja se odnosi na prometno povezivanje naše općine leži zapravo u projektu ceste Travnik - Jajce, gdje bi se trebali povezati preko Gostilja. Mislim da bi se realizacijom ovog projekta odredila mnoga radna mjesta jer bi uz prometnicu mogli nicati novi objekti.

Ovo komunikacija bila bi od ključnog značaja za realizaciju brojnih projekata, kao i iskorištavanje potencijala, a posebice onih u turizmu. Radi se o prometnici Lašva – Travnik – Jajce. Prometnica je dio proširene europske mreže brzih cesta, a njezin je značaj i u činjenici da je ovo područje potrebno povezati s velikim centrima, kao i s autocestom na koridoru Vc.

Ovime bi se, nakon dugog razdoblja svojevrsne prometne izolacije ovog dijela Bosne i Hercegovine, prosperitetan kraj pun vrijednih ljudi spremnih na nove poslovne pothvate spojio na međunarodnu cestovnu mrežu. A to bi sa sobom donijelo privlačenje novih investicija, otvaranje novih radnih mjesta pa do skraćivanja vremena putovanja gospodarskih vozila do postojećih poslovnih objekata.

Može li se u Dobretićima danas dobro živjeti? Gdje je ključ za gospodarski napredak ovoga kraja?

Moja generacija ima formulu za to kako unaprijediti kvalitetu život na prostoru naše općine.

Kada bismo imali neku potporu, svakako bi došlo do masovnijeg povratka. Moglo bi se dobro živjeti, ali ljudi, jednostavno, nisu imali potporu i bili su prepušteni samima sebi. To konačno moramo mijenjati. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?