primjeri

Od djece naučiti kako postati bolji ljudi

10.06.2016.
u 08:00

Rehabilitacija i obrazovanje djece s posebnim potrebama od najranije dobi od iznimne je važnosti za razvoj i što bolji uspjeh u socijalizaciji i školovanju te djece. Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli odavno je položio ispit humanosti, a potom i potvrđene profesionalnosti u prihvatu, odgoju i obrazovanju djece s različitim poteškoćama u razvoju. Profesionalni kadar brine se o svakom koraku svojih štićenika, ne samo fizičkom već i u svladavanju “stepenica” školovanja po posebnom nastavnom programu.

Radost na licima djece

Kako bi se djeci olakšalo na tom putu odrastanja i pripremanja za, ponekad za njih, okrutni svijet odraslih, u krugu Zavoda organiziran je i smještaj u Internatu (pet radnih dana). Ova ustanova slovi kao jedna od najboljih u BiH, a usudili bismo se reći, u samom je vrhu regije, bar kada su kadar i provođenje programa u pitanju. Financije su uvijek kod takvih ustanova slaba karika, no tu prepreku za sada uspješno svladavaju isključivo svojim sposobnostima organiziranja te se financijski održavaju realiziranjem programa na kojima ustrajno radi mladi menadžment ustanove i zaposlenici na čelu s ravnateljem Damirom Muratovićem.

Kraj godine učenici ove ustanove okončat će u drugoj polovini ovoga mjeseca jer valja im nadoknaditi izostanke zbog velikog broja programa u okviru obilazaka, posjeta, natjecanja, susreta, druženja, koji uvijek donose radost na lica te djece. U ustanovi kakav je Zavod u Tuzli djeca dobivaju potrebno samopouzdanje, ali i znanje kako bi nakon izlaska mogla na nemilosrdno tržište rada koje često ne pruža priliku ni osobama bez ikakvih smetnji.

Priprema za maturalnu večer

S nestrpljenjem se učenici, ali i nastavnici, pripremaju za ovotjednu maturalnu večer. Opet su posebni po tome jer svi slave bez iznimke, ne samo učenici završnih razreda, već se užurbano pripremaju za svečanost i biranje najljepših haljina i odijela svi učenici škole. Tu večer nitko ne propušta jer zabava je zajamčena. Umjesto uštogljenog ozračja, oni imaju ležerno druženje uz svirku uživo, pjesmu, kolo i otvoreni mikrofon za sve koji se žele okušati kao pjevači. Radost je djeci, upravo u tom segmentu pjevanja, donio i posljednji posjet kultnog benda Bijelo dugme. Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, zajedno s gradonačelnikom Tuzle Begom Gutićem, posjetili su Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju.

Nisu došli praznih ruku, već su donijeli i primjeren dar - LCD televizor. Izvođenjem pjesme “Đurđevdan”, mališani u Zavodu dočekali su članove Bijelog dugmeta, koji su im se ubrzo pridružili u pjesmi. Tifa nije skrivao emocije, kaže, sve ga je gotovo dovelo do suza.

- Od ove djece mi možemo naučiti kako postati bolji ljudi, kazao je Mladen Vojičić Tifa. Ponosni smo i na program koji su pripremili naši učenici uz suradnju s učenicima Basilike i zbora “Slavuj” pa i na tom primjeru pokazujemo inkluziju naših učenika, rekao je ravnatelj Muratović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?