Naslovnica Vijesti

Od cestarina prikupljeno 64,5 milijuna KM, još se ne mogu trošiti

06. travnja 2018. u 15:13 0 komentara 87 prikaza

Na podračunu Jedinstvenog računa Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM posebne cestarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH.

-Prikupljena sredstva bit će raspoređena kada Upravni odbor UNO donese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih sredstava entitetima i Brčko Distriktu – napominju iz UNO BiH.

Od 1.veljače ove godine, od kada se primjenjuju izmjene i dopune Zakona o trošarinama, kojima je uvedena posebna cestarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, ukupno je prikupljeno 64,5 milijuna KM (11 milijuna KM cestarine prikupljene, dok je iznosila 0,10 KM i 53,5 milijuna KM cestarine koja se naplaćuje 0,25 KM po litri).

Kada su usvajane izmjene i dopune Zakona o trošarinama u istom setu su usvojene i dopune Zakona i sustavu neizravnog oporezivanja i dopune Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda. Na ovaj način je otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa UNO kod Centralne bake BiH gdje se prikupljaju sredstva od cestarine namijenjene izgradnji autoputeva i izgradnji i rekostrukciji ostalih puteva u BiH.

-Radi se namjenskim sredstvima koja su i odvojena na poseban podračun Jedinstvenog računa – napominju iz UNO.

Spomenuta sredstva UNO će moći rasporediti entitetima i Brčko Distriktu onog trenutka kada Upravni odbor UNO donese posebnu odluku o koeficijentima raspodjele prema korisnicima. Dok se oduka ne usvoji sredstva se ne mogu rasporediti.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.