Bolest se širi u Hercegovini

Od bruceloze u ZHŽ-u i HNŽ-u u rujnu oboljelo četrnaest osoba

29.10.2016.
u 07:00

Od bruceloze je u Federaciji BiH u rujnu oboljelo 28 osoba, od čega je polovina u Hercegovini. Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za javno zdravstvo, u rujnu je od bruceloze na području Zapadnohercegovačke županije oboljelo osam osoba, dok je na području Hercegovačko-neretvanske županije registrirano šest oboljelih, piše Večernji list BiH.

Broj oboljelih

Brucelozom je prošlog mjeseca zaraženo deset osoba u Unsko-sanskoj županiji, te po dvije u Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji. Zanimljivo je da je ovo prvi put u ovoj godini da se bruceloza pojavljuje u ZHŽ-u, dok je u HNŽ-u zabilježena u manjem broju slučajeva. Naime, prošlog mjeseca u HNŽ-u je registrirano više slučajeva nego u cijeloj ovoj godini. Od bruceloze su u HNŽ-u u kolovozu oboljele tri osobe, te po jedna u srpnju i svibnju. Broj oboljelih od ove bolesti u FBiH gotovo se udvostručio u odnosu na prošlu godinu. U prvih devet mjeseci ove godine od bruceloze su oboljele 143 osobe, dok je broj oboljelih u istom razdoblju prošle godine iznosio 89. Najviše oboljelih zabilježeno je u Unsko-sanskoj županiji, točnije više od polovine svih oboljelih u Federaciji u ovoj godini upravo je iz ove županije. Pojava bruceloze na području USŽ-a zabilježena je prije 10 godina i broj oboljelih konstantno je u porastu. Dokazuje to i podatak kako je za cijelu prošlu godinu od bruceloze liječeno 55 pacijenata, dok je od početka 2016. već registrirano oko 80 slučajeva.

Prenošenje bolesti

Najčešći izvori bolesti za ljude su kontakti sa zaraženim životinjama, pobačenim materijalom zaraženih životinja, preko sluznica, konjunktiva i ozlijeđene kože, kao i konzumiranje sirovog nepasteriziranog mlijeka ili mliječnih proizvoda podrijetlom od inficiranih životinja. Ova zarazna bolest životinja u BiH pojavila se 2004. godine kada su zabilježeni epidemija i veliki broj oboljelih osoba.

Teška situacija s brucelozom bila je 2007. i 2008. kada je poprimila epidemijske oblike u gotovo svim dijelovima BiH. Bruceloza se manifestira bolovima, malaksalošću i povišenom tjelesnom temperaturom koja doseže do 41 stupanj. Bolest nije smrtonosna, osim u slučajevima izrazito teških komplikacija.

Liječenje je dugotrajno i komplicirano. Na području FBiH provođeno je više programa iskorjenjivanja bruceloze, zaražene životinje su eutanazirane, provode se i mjere cijepljenja životinja, te veterinarski pregledi, ali se bolest ponovno pojavila.

Bruceloza je bolest koja se može prenijeti i na ljude kontaktom sa zaraženom životinjom, tako da od ove bolesti najčešće obolijevaju veterinari i osobe koje se bave stočarstvom ili pak najčešće konzumiranjem zaraženih mliječnih proizvoda, poput sira. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije