Tuzlanska županija

Od bruceloze se u UKC-u Tuzla od početka godine liječilo 11 osoba

06.08.2019.
u 17:04

U Veterinarskom zavodu Tuzlanske županije vrši se kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, kao i testiranja na zarazne i parazitarne bolesti životinja, poput bruceloze, qu groznice, leptospiroze, salmoneloze i trihineloze. Od 18.000 uzoraka pregledanih od početka ove godine, 25 je bilo pozitivno na brucelozu.

-Ovdje je karakteristično povećan broj slučajeva bruceloze kod krupne stoke odnosno kod goveda. Na području Živinica je pozitivno 11 goveda i deset ovaca, a u Kalesiji dva goveda te u Gračanici jedno – kazala je Iva Lamešić iz Veterinarskog zavoda TŽ.

Bruceloza se prenosi sa životinja na čovjeka tako da ima registrikranih oboljenja i kod građana TŽ. Od početka godine u UKC Tuzla od bruceloze se liječilo 11 osoba, mada liječnici kažu da je broj oboljelih veći.

-Najčešće kod naših bolesnika infekcija dolazi od ovaca i koza. Prenosi se izravno ili neizravno. Ljudi koji su češće u kontaktu sa stokom, a opće stanovništvo se zarazi konzumiranjem nedovoljno termički obrađenog mesa i mliječnih proizvoda, zatim direktnim kontaktom sa oboljelim životinjama i inhalacijom – ističe infektolog u UKC-u Tuzla Dilista Piljić.

Prvi skrining, odnosno test na brucelozu koji radi Veterinarski zavod TŽ financira Županijsko ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TŽ, a za drugi potvrdni test nadležan je Veterinarski fakultet Sarajevo, a troškove snosi Federalna vlada.

Pacijenti oboljeli od bruceloze liječe se antimikrobnim preparatima najmanje šest tjedana, a može potrajati mjesecima dok se bakterija ne iskorjeni iz organizma.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije