Situacija u pogledu izdavanja knjiga u usporedbi s drugim zemljama regije najlošija u BiH

Od BiH samo Kosovo objavi manje naslova knjiga po glavi stanovnika

21.11.2009., Zagreb - Kucna biblioteka, knjige, ilustracija.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
21.09.2015.
u 06:30

Velika Britanija godišnje objavi 2875 naslova knjiga na milijun stanovnika, što je uvjerljivo najviše u svijetu, dok se na području Bosne i Hercegovine na milijun stanovnika godišnje objave 723 naslova knjiga, što je četiri puta manje.Podaci pokazuju da od zemalja regije, Crna Gora, Hrvatska i Srbija godišnje u prosjeku objave najviše naslova knjiga u razmjeru s brojem stanovnika, dok je BiH na pretposljednjem mjestu, iza njih je Kosovo.
U BiH se godišnje objavljuje tek nešto više knjiga nego na Kosovu. Nevenka Hajdarović, voditeljica Centra za ISBN BiH, ističe kako se u BiH godišnje u prosjeku objavi do 3000 naslova knjiga razne tematike. “Prošle godine u BiH je objavljeno od 2500 do 3000 knjiga. To je prosjek u BiH unazad 15 godina koji se nije mnogo mijenjao”, istaknula je Hajdarović dodajući kako taj broj objavljenih naslova zasigurno nije dovoljan.Imajući u vidu broj stanovnika u zemlji, koji trenutačno iznosi oko 3,8 milijuna, na području BiH se na svaki milijun stanovnika godišnje objave 723 naslova knjiga. Promatrano po “glavi stanovnika”, Crna Gora je lider u regiji, te je u samom svjetskom vrhu prema broju objavljenih knjiga tijekom jedne godine. Prošle godine u Crnoj Gori je objavljeno od 1100 do 1200 naslova knjiga za koje su izdani CIP-ovi. Prema broju stanovnika, koji u Crnoj Gori iznosi 620.029, ova zemlja godišnje objavi 1854 naslova knjiga na milijun stanovnika. Primjera radi, Crna Gora po glavi stanovnika godišnje objavi više knjiga nego Kosovo i BiH zajedno. Odmah nakon Crne Gore slijedi Hrvatska u kojoj se godišnje u prosjeku objavi blizu 6500 naslova raznih knjiga i štiva, odnosno 1511 naslova na milijun stanovnika. Srbija je s oko 10.500 naslova odmah iza Hrvatske. Promatrano po broju stanovnika, u toj zemlji se na milijun stanovnika godišnje objavi 1458 naslova. - Izdavanje knjiga nikada nije bila profitabilna djelatnost. Uvijek se u izdavaštvo ulagalo. Naklada publikacija je iznimno mala i kreće se između 500 i 2000 primjeraka. Naravno, imamo bestselere koji imaju veću tiražu, kazala je Hajdarović dodajući kako troškovi izdavanja knjige iznose oko 2000 KM. (PZ)

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije