Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Od baznih ulja prave loše gorivo, u tijeku istraga

U posljednjih godinu dana uvoz jeftinih baznih ulja koji se potom miješaju s naftom je povećan čak tri puta
04. studenoga 2014. u 09:36 1 komentara 1587 prikaza
gorivo
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Osim što na benzinskim crpkama nazive pogonskih goriva obilježavaju “lažno” zbog čega je u Federaciji BiH pokrenuta velika inspekcijska akcija, već nekoliko godina u BiH se bilježi sve veći uvoz jeftinih baznih ulja koja se potom miješaju s naftom i uredno prodaju kao obične naftne prerađevine.

Povećan uvoz ulja

Da nešto s uvozom spomenutih ulja nije u redu, primijetili su i u Uredu za neizravno oporezivanje BiH gdje priznaju da se posljednjih mjeseci bilježi rast uvoza takvih proizvoda u BiH. - Određene obavještajne informacije govore o mogućim zloupotrebama navedene prerađevine za “trošarinsko razblaženje” i dobivanje motornog goriva s izmijenjenom kvalitetom što posljedično utječe na visinu naplaćenih pristrojbi po osnovi trošarine, cestarine i pristojbe za izgradnju cesta, a time i PDV-a. Ne treba zanemariti ni posljedice po korisnike takvog goriva (oštećenje motora prijevoznog sredstva), kao i posljedice po okoliš. U tom smislu UNO vrši određene provjere, potvrdio je Ratko Kovačević, šef Odjela za informiranje UNO BiH čiju izjavu prenosi Capital.ba. Cijene baznih ulja na inozemnom tržištu kreću se oko 80 feninga, na njih se ne plaća carina ni cestarina.

Akcija inspektora u FBiH

Kad se ona izmiješaju s ostacima nafte, onda se takvo gorivo prodaje i po cijeni od 1,74 do 1,80 KM po litri, javlja Vecernji.ba. Kako se uvoz baznih ulja stalno povećava, pokazuje podatak Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) u kojem stoji da je 2012. uvezeno baznih ulja u vrijednosti od 10,7 milijuna KM, a 2013. u vrijednosti od 23 milijuna KM. Prije nekoliko mjeseci Federalna uprava za inspekcijske poslove pokrenula je akciju jer, kako tvrde, vlasnici brojnih benzinskih crpki u Federaciji BiH postavljaju lažne oznake na pogonskim gorivima kako bi ih prodali po osjetno višim cijenama od onih na tržištu. Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove tvrde kako je označavanje tekućih goriva na takav način nedopustivo i da će svakog vlasnika kazniti novčano jer svjesno dovodi u zabludu svoje potrošače.Kao primjer ističu da vlasnici benzinskih crpki, kako bi skrenuli pozornost na sebe, goriva označavaju lažnim imenima poput Dizel-Euro 4 Dizel Euro 5, ili Q-Max Super bezolovni benzin 100, BAS EN 228... “Dodavanjem takvih oznaka određuje se i nova cijena goriva pa su tako potrošači došli u situaciju da ne znaju što je dobro, a što loše gorivo i za njih je vodilja kvalitete goriva bila samo cijena”, ističe u svom upozorenju Federalna uprava za inspekcijske poslove.

  • Avatar gecdra
    gecdra:

    Ako to rade u bosni kaj tek rade u Hrvatskoj ?