Porezna uprava FBiH

Od 843 freelancera, pozivu se odazvao i porez platio 301

20.10.2018.
u 11:00

Nakon što je Porezna uprava Federacije BiH uputila javni poziv za 843 freelancera da izvrše svoju obvezu plaćanja poreza, istom se odazvala 301 osoba. Ovo su za klix.ba potvrdili iz Porezne uprave FBiH. Iz ove ustanove kazali su kako će nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti vezanih za oporezivanje freelancera. 

“Ako se utvrdi da porezne prijave nisu podnesene, bit će izrečene sankcije propisane Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH u iznosu od 300 KM do 3000 KM”, istaknuli su. Iz Porezne uprave FBiH ponovno naglašavaju kako njihov cilj nije kažnjavanje ni izricanje sankcija freelancerima.

“Konkretan poziv koji je tada upućen poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inozemstva jest podsjećanje da su dužni podnijeti porezne prijave i platiti porez na dohodak. Razlog za ovo podsjećanje bio je taj da se izbjegnu sankcije za nepravodobno podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza. Dakle, ovdje se ne radi o zakonskom roku jer je krajni rok za podnošenje poreznih prijava istekao 31. ožujka 2018. godine”, kazali su nam iz Porezne uprave FBiH. Podsjetimo, Porezna uprava FBiH početkom godine započela je aktivnosti na prikupljanju informacija o građanima FBiH koji zarađuju novac u inozemstvu i naplaćuju ga preko PayPala ili nekih drugih servisa. Svim bankama na teritoriju FBiH upućen je poziv da dostave podatke o fizičkim osobama koje su tijekom 2015., 2016. i 2017. preko sustava PayPal, MoneyGrama i drugih servisa plaćanja ostvarili priljeve na transakcijski račun u ukupnom iznosu od 10.000 KM i više tijekom jedne godine. Postupajući po navedenom zahtjevu, banke su dostavile tražene podatke. Analizom dostavljenih podataka konstatirano je da su 843 fizičke osobe s prebivalištem u FBiH preko PayPala, MoneyGrama i drugih servisa u iznosima od 10.000 KM i više tijekom jedne godine u razdoblju od 2015. do 2017. ostvarile prihod veći od 37 milijuna KM. Obveznik poreza na dohodak je rezident FBiH koji je ostvario dohodak po bilo kojoj osnovi u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak i priljev novca u vidu dara, oporezivih po županijskim propisima. Svim osobama koje su od 2015. do 2017. ostvarile prihod iz inozemstva u srpnju je upućen poziv da u roku od 30 dana prijave i plate porez.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?