Koliko dajete državi?

Od 365 dana u godini, 234 radite kako biste platili poreze

little boy is engaged in home accounting and finance
19.04.2017.
u 09:00

Za potrošačku košaricu u BiH danas morat ćete izdvojiti 1800 KM, dok prosječna plaća iznosi tek 840 KM. Vrijednost minimalne potrošačke košarice čine izdaci za minimum potrebne hrane i bezalkoholnih pića (oko 65 prehrambenih proizvoda), izdaci za minimalno potrebne neprehrambene proizvode i usluge te vrijednost imputirane najamnine. Samo za troškove prehrane, prema izračunu iz sindikalne potrošačke košarice, potrebno je izdvojiti čak od 36 do 40 posto, a za stanovanje oko 20 posto plaće.

Plaće i porezi

Možda zvuči nevjerojatno, ali je činjenica da je prosječna plaća u BiH u protekle četiri godine narasla ni manje ni više nego - sedam maraka. Istodobno, značajno su porasli troškovi života. “Pokazuje se da ljudi u BiH, kako se odmiče vrijeme od nesretnog sukoba, svake godine sve teže žive. Govoreći o porezima u državi, naglašava kako je BiH, a time i FBiH, niskim poreznim stopama PDV-a (17 posto), poreza na dobit (10 posto) i poreza na dohodak (10 posto), zemlja s najnižim stopama u okruženju i u Europi. No, to nije sve, prema nekim dosadašnjim istraživanjima, ukupno u BiH ima više od 200 različitih parafiskalnih nameta. Na razini Federacije govori se o 68 takvih nameta. Koliko novca godišnje izdvajate državi za porez, a koliko ostaje osobno vama, pokušali smo izračunati koristeći se online poreznim kalkulatorom MojPorez.ba. Premda većina građana prima plaće od 500 do 600 KM, a većina umirovljenika mirovine oko 300, izračune smo uradili na temelju osnovne plaće koja trenutačno iznosi oko 840 maraka.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?