Službeni podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH

Od 1992. u FBiH od side umrlo 47 osoba, od kojih dvije prošle godine

23.08.2018.
u 21:00

Prema podacima kojima Zavod za javno zdravstvo FBiH raspolaže, u 2017. godini registrirano je ukupno 19 oboljelih od bolesti koje se prenose seksualnim putem, s udiom u ukupnoj strukturi zaraznih bolesti s 0,03%, manje u odnosu na 2016. godinu, kada je registrirano 34 oboljelih, piše Večernji list  BiH. Prijavljeni su HIV/sida, sifilis i infekcija izazvana klamidijom. Iako gonoreja spada u najčešće spolno prenosive bolesti, osobito u dobnoj skupini adolescenata, nije prijavljen ni jedan slučaj ove bolesti.

Neslužbene brojke veće

Kada govorimo o rasprostranjenosti spolno prenosivih bolesti u BiH, treba uzeti u obzir činjenicu kako su podaci kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo FBiH dobiveni temeljem liječničkih prijava dijagnosticiranih slučajeva jer se dio otkrivenih infekcija, nažalost, ne prijavi bez obzira na zakonsku obvezu.

Dodatan problem je što u BiH u zdravstvenim ustanovama nema organiziranih testova na uzročnike spolno prenosivih bolesti pa se tek manji broj ljudi uopće testira, i to obično tek u slučaju pojave tegoba. Pasivni nadzor nad spolno prenosivim bolestima je iz više razloga nedovoljan, navodi se u dokumentu. Problem zaštite podataka, stigmatizacija i strah kod ovih pacijenata koji često traže pomoć u privatnim liječničkim praksama, i koji često bolest ne prijavljuju, najčešći su razlozi podprijavljivanja.

Kako bi se stekla realnija slika o kretanju ove skupine bolesti u općoj populaciji, osobito među mladima i adolescentima, potrebno je koristiti više vrsta nadzora, uvođenje “sentinel” nadzora, kao i povremenog istraživanja. Lani je od spolno prenosivih bolesti najviše oboljelih registrirano u SBŽ-u, 3,13 na 100.000 stanovnika, što iznosi osam osoba, a 2016. u BPŽ-u (Mb 4,25/100.000). U 2017. godini nema prijavljenih oboljelih od seksualno prenosivih bolesti u USŽ-u, PŽ-u, ZDŽ-u, BPŽ-u, ZHŽ-u i HBŽ-u. Iz Zavoda navode kako ova slika nije realna zbog neujednačenog, pasivnog prijavljivanja.

Zaraza HiV-om i sida

Od 1992. do kraja 2017. u FBiH registrirane su 203 osobe zaražene HIV-om. Među njima su 94 oboljele od side. U istom razdoblju 47 oboljelih osoba je umrlo od posljedica bolesti. Među zaraženim osobama 85% je muškog spola.

Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 30 do 39 godina (33%), odnosno od 25 do 49 godina (65%). U posljednjih pet godina u FBiH prosječno se registrira 14 novih slučajeva zaraze HIV-om, što je šest slučajeva na milijun stanovnika, i predstavlja nisku razinu epidemije HIV-a. Zabilježeni porast novootkrivenih slučajeva infekcije HIV-om posljednjih godina povezan je s većim brojem testiranja, što je rezultat djelovanja centara za dobrovoljno, besplatno i povjerljivo savjetovanje i testiranje. U 2017. u FBiH je registrirano sedam novih slučajeva zaraze HIV-om, među kojima je jedan slučaj obolijevanja od side. Prijavljena su i dva smrtna slučaja. Prema načinu prijenosa u ukupnom broju slučajeva, dominantan način zaraze HIV-om bio je nezaštićeni spolni odnos, i to homoseksualni (muškarci - MSM) s 45,3% i heteroseksualni s 43,3%. U 7,4% slučajeva došlo je do zaraze injekcijskim ubrizgavanjem droga. Zabilježen je i jedan slučaj prijenosa zaraze s majke na dijete.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?