Sastanak vladajućih u Konjicu nakon odluke Narodne skupštine Republike Srpske

Očuvana državna koalicija, reforme na putu k EU će je srušiti ili dovesti BiH do cilja

30.06.2023.
u 18:21

Koalicija na državnoj razini ostaje na okupu, ali jednako tako njezini članovi ostaju pri svojim stajalištima o prijeporima, što uključuje i posljednji oko Ustavnoga suda BiH, odlukama Narodne skupštine i ulozi stranaca te donošenju zakona kojim bi se ovo pitanje konačno razriješilo, piše Večernji list BiH. Na sastanku su svi, kako doznajemo, imali svoj popis želja što bi se trebalo raditi, a jedino je usuglašeno da se u sljedećih deset dana predlože rješenja vezana za europski put zemlje. - Veoma je važno što se održao sastanak na razini partnera BiH - rekao je Dodik. Ocijenio je reakcijom odluku vlasti Republike Srpske na potez Ustavnoga suda BiH koji je osporio svoj pravilnik bez sudjelovanja ijednog srpskog suca.

Odlazak stranaca

- Očekivali smo od naših kolega da se suprotstave tome, a budući da toga nije bilo, a ustavno je i svako drugo pravo NS RS da donosi, borit ćemo se za realizaciju i primjenu tog zakona. Razumijem partnere koji prikazuju svoje neslaganje s tim. Narodna skupština Republike Srpske borit će se za primjenu i realizaciju našeg zakona. Republika Srpska se ne povlači i nećemo poštovati odluke Ustavnog suda BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Konjicu nakon okončanja sastanka stranaka koje čine vlast na razini BiH. Zatražio je da se donese zakon kojim bi se definirala pozicija, način biranja sudaca i odlučivanja Ustavnoga suda BiH. - Imamo različite poglede po pitanju BiH, mi smo da se stranci ne miješaju. U 14 prioriteta EU je i taj da se riješi pitanje stranih sudaca i reformira Ustavni sud BiH - rekao je Dodik. Pri tome je naveo kako Republika Srpska neće dopustiti da Sud i Tužiteljstvo BiH djeluju selektivno u Republici Srpskoj. Upitan oko mogućeg kaznenoga progona zbog donošenja zakona kojim se osporava primjena odluka Ustavnoga suda BiH, Dodik je objasnio kako bi nakon toga Narodna skupština RS-a donijela zakon protiv primjene odluka Tužiteljstva BiH. - Ako Tužiteljstvo BiH bude djelovalo, mi ćemo se braniti donošenjem zakona - odgovorio je. Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a Dragan Čović opetovao je stajalište kako je vrijeme za odlazak sudaca stranaca u Ustavnome sudu BiH, bez čega BiH neće moći ispuniti zahtjeve Europske unije. - Zalažem se za izbacivanje stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH - bio je jasan Čović. Upitan o odlukama Narodne skupštine RS-a, Čović je poručio da "poštuje Ustav BiH". On je zadovoljan što je sastanak održan te da partnerstvo vladajućih nije dovedeno u pitanje. Zauzeo se za rješavanje svih otvorenih pitanja. - Teme se ne smiju izbjegavati. Kada je europska budućnost u pitanju, moramo dati odgovor na svih 14 pitanja. Јa nisam tu da nešto podržavam ili ne, ja sam tu da poštujem Ustav, dok ne dobijemo mogućnost da napravimo drukčije rješenje. Mi smo zajedno svjesni svih razlika među nama. Trebamo uraditi što prije ono što je najbolje za sve - istaknuo je Čović.

Pred čelnike probošnjačke "trojke" ponovno su iz političkog Sarajeva postavljena očekivanja da u Konjicu "brane Bosnu" te bi se njihov svaki istup drukčiji od takvog tona proglasio izdajom. Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić ocijenio je kako je donošenjem odluke u parlamentu RS-a prijeđena crvena crta, no svejedno ova stranka ostaje u državnoj koaliciji s Dodikovim SNSD-om.

- Udar na institucije je crvena crta preko koje ne možemo prijeći. Predstavnici SNSD-a su odbili povući sporni zakon o Ustavnom sudu BiH, mi smo na tome insistirali i zbog toga ćemo voditi bitke. Nastavit ćemo razgovore i vidjeti kako će se dalje razvijati odnos prema ovome zakonu - rekao je Nikšić. O tome su, kako je potvrdio Nikšić, upoznali i predstavnike međunarodne zajednice s kojima su imali sastanke u proteklim danima. Nikšić je objasnio kako nije prihvatljivo glasovanje unutar Ustavnoga suda po svojevrsnom nacionalnom ključu. - Neprihvatljivo je nacionalno izjašnjavanje, jasno sam rekao Dodiku i svima koji su bili prisutni na sastanku - objasnio je. Naznačio je i u čemu je ključna razlika srpskih, odnosno bošnjačkih stranaka.

Bahaćenje, vrijeđanje

- Vlasti u RS-u žele jači entitet u odnosu na BiH, a mi jaču državu, a slabije entitete i to su stvari oko kojih se nikad nećemo složiti. Ali, postoje stvari oko kojih ćemo se složiti, a to je put BiH k Europskoj uniji. A u 14 prioriteta nigdje ne stoji odlazak stranih sudaca iz Ustavnog suda BiH - izjavio je Nikšić na jedno od pitanja na konferenciji za novinare iako mu je jasno da oni moraju završiti mandat kako bi BiH postala članica Unije. Čelnik Naroda i pravde Elmedin Konaković ocijenio je također kako je odluka srpskih vlasti udarac na Ustav BiH. - Ovo je udarac na Ustav i pozivam da to ne rade - kazao je Konaković te dodao da su u problemu svi oni koji brane ovakve odluke. - Pokazat ćemo pravnu moć BiH i staviti izvan snage ovakve odluke. Ovo su priče koje odbijaju investitore, turiste iz BiH. Mislio sam da su na većoj razini svijesti kolege s kojima smo odlučili napraviti Vladu - rekao je Konaković, koji je i šef diplomacije BiH. Predsjednik Naše stranke Edin Forto izrazio je razočaranost sastankom, ali i porukama. - Danas smo prisustvovali bahaćenju, vrijeđanju. Moram reći da nismo postigli političke dogovore - rekao je čelnik Naše stranke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije