DIREKTIVA SEFERA HALILOVIĆA

Očistiti prostor od sumnjivih osoba

'sefer02_nnn_rad_111112'
''
10.09.2014.
u 08:58

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93.” Josip Drežnjak medijima i političarima uručio ratne dokumente koje potpisuje Sefer Halilović

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika “Grabovica 93.” Josip Drežnjak jučer je predstavnicima medija i političkim čelnicima na godišnjicu zločina u ovome mjestu dostavio dokument “Direktiva za obrambeno -napadna dejstva, Sekcija 1:100 Livno, Konjic, Makarska, Mostar”. Dokument na kojem stoji oznaka vojne tajne, a koji je potpisao prvi čovjek Armije BiH Sefer Halilović, govori o tome kako na prostoru Hercegovine do Prozora “ustaške snage imaju raspoređeno šest bojni, ukupno 2500 ljudi”. Navode se informacije kako su bojne raspoređene, kakvu su artiljerijsku potporu imale te se navodi kako je Armija BiH imala 8500 boraca.

Sadržaj direktive

- Odlučio sam organizirano i pravodobno dovođenje snaga u povoljan operativno-taktički položaj i istodobno borbenim dejstvima o svim elementima borbenog rasporeda napasti ustaške snage, grupirajući glavne snage na pravcu iz doline Neretvice k Prozoru, a pomoćne u pravcu s. Donja Grabovica - s. Vrdi - s. Goranci - Mostar. S ciljem u sadejstvu sa susjedima (pomoćne snage) uz pravodobno ubacivanje dijela snaga u pozadinu ustaša, uz primjenu snažne artiljerijske vatre, obuhvatnim dejstvima razbiti mu snage, nanijeti što veće gubitke i doći do što većeg ratnog plijena, u daljnjem nastaviti energična dejstva i primorati ga na povlačenje što dublje u zapadnu Hercegovinu. Gotovo za napad 13. 9. 1993. - stoji u dijelu dokumenta koji je Drežnjak dostavio medijima i političarima. Također, navodi se kako je zabranjena upotreba radioveza do početka napada te kako će se veze organizirati kuririma. Naređeno je i izviđanje “rasporeda i jačine snaga ustaša, mogućnost proboja kroz minska polja te otkrivanje položaja ustaša artiljerije, sigurnosno osiguranje: zaštititi pripreme za napad, vrijeme i pravce dovođenja postrojbi na polazne položaje. U zoni napada očistiti prostor od sumnjivih osoba - stoji u dijelu dokumenta. Jesu li u sklopu “čišćenja prostora od sumnjivih osoba” pobijeni i nevini civili u Grabovici, je nešto o čemu su svi godinama razmišljali osim nadležnih pravosudnih institucija u BiH.

Što radi pravosuđe?

Drežnjak je rekao kako je direktiva naredba koja se ne može odbiti te kako je ovaj dokument bio pred Haaškim sudom, ali se nikada nije govorilo o njegovom sadržaju, nego se samo spominjala direktiva. Ovaj dokument, kao i niz ostalih, će ovih dana biti dostavljen Tužiteljstvu BiH koje još ništa nije učinilo kako bi otkrilo nalogodavce zločina u Grabovici. Izgleda kako ratni zločini u Bosni i Hercegovini i dalje imaju političku zaštitu službenog Sarajeva.

Komentara 2

PO
popusiga
15:47 10.09.2014.

Bog dobri ljudi!! Ovaj zlocinac sa slike platicesigurno prije ili kasnije ce pravda na vidjelo a njegov zivot sigurno je iz psiholoskog ugla vec gotov on se kida sam ako ima imalo ljudskoga u sebi - sanja on one ubijenee civele djecu , zene i starce svako vece . Gorio u paklu.

LI
Livi
15:20 10.09.2014.

A muslimani oli ti Bosnjaci kako se vole nazivati, u Hrvatskoj ne samo da imaju sva prava nego su toliko eksponirani u politici, kulturi, sportu, medijima da bi covjek pomislio kako smo mi manjina, a ne oni. I nas Josipovic se nedavno "prijateljski" sastaje s Izetbegovicem, ciji je otac za vrijeme ovih pokolja ostavio Bosnu Turskoj u "amanet". Eto, samo nek se pred izbore zna koliko Josipovic stiti interese hrvatskag naroda. Iako je Hrvatska potpisnica Daytonskog sporazuma nikad nismo culi od Mesica ili Josipovica ultimativni zahtjev da se istraze i muslimanski zlocini nad Hrvatima, a ne da samo hrvatski celnici came pri Haaskom sudu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije