Konačni rezultati i očekivanja

Očekuje se do 15 vijećnika u RS-u, glas će se čuti i u Maglaju

27.11.2020.
u 07:00

Ovogodišnji lokalni izbori, osim učvršćivanja hrvatske političke pozicije u nacionalno mješovitim sredinama koje su najbrojnije na prostoru središnje Bosne, doveli su ili će tek dovesti do izbora hrvatskih vijećnika u onim općinama u kojima su Hrvati u manjini, ali koje zbog svojeg značaja imaju stratešku važnost, piše Večernji list BiH. 

Niz općina

Najveći broj takvih općina je na prostoru Republike Srpske, odnosno regije Posavine, a, prema svemu sudeći, očekivanja hrvatskih stranaka su da će zadržati političku snagu i utjecaj koji su dosad imali.

Josip Jerković, predsjednik Regionalnog odbora HDZ-a BiH Posavina, za Večernji list kaže da se tek očekuje okončanje procesa prebrojavanja glasova koji su pristigli poštom i nakon kojih će se iskristalizirati situacija u nekoliko, za Hrvate, vrlo značajnih općina, počevši od Kotor Varoši, preko Dervente, Broda i Šamca pa do Pelagićeva. U svim ovim općinama za Hrvate izuzetno je bitno imati svoje predstavnike čiji glas u brojnim situacijama može biti važan u kontekstu ukazivanja na probleme s kojima se suočava povratnička populacija te poticaj vlastima da određene gospodarske politike realiziraju u većinski hrvatskim naseljima. Jerković je izrazio očekivanje kako će HDZ BiH sam imati oko 10 vijećnika u općinama RS-a, a sve hrvatske stranke zajedno oko 15.

Uvidom u stanje na terenu prognozira se kako će Hrvati imati svoje vijećnike u Brodu, Šamcu, Derventi, Kotor Varoši, Modriči, kao i Pelagićevu, a što će svakako imati dobre refleksije kada je riječ o aktualiziranju svih onih svakodnevnih problema s kojima se suočavaju povratnici.

Osim Republike Srpske, postoji i nekoliko općina i gradova u FBiH na većinski bošnjačkim područjima u kojima će Hrvati također imati svoje vijećnike. Primjer su Tuzla, Maglaj i Kakanj u kojima će HDZ BiH imati vijećnike u novom sastavku općinskih/gradskih vijeća, pa iako malobrojni, ti narodni predstavnici mogu učiniti, a to su pokazali primjeri iz prošlosti, mnogo kada je riječ o artikuliranju hrvatskih nacionalnih interesa.

Distrikt Brčko

Živjeti u sredini u kojoj ste manjina svakako se uvelike razlikuje od većinskih hrvatskih područja te je potrebno umijeće i snalažljivost kako bi se pitanje odnosa općinskih i gradskih vlasti prema hrvatskoj zajednici podignulo na višu razinu.

Svakodnevni problemi možda jesu zajednički svim narodima, no onaj manjinski često ima i neke specifične poteškoće za čije je rješavanje potrebno imati glas u vijećima.

Na samom sjeveru BiH nalazi se Distrikt Brčko u kojemu su Hrvati respektabilna politička snaga, a nakon ovih izbora HDZ BiH kao stranka koja je osvojila najveći broj hrvatskih glasova svakako će imati zastupnike u Skupštini, no za konačan sastav i brojke trebat će pričekati obradu glasova koji stižu poštom. U svakom slučaju, glas zastupnika hrvatskih stranaka bit će važan u procesima koji se tiču definiranja gospodarskih i drugih procesa. U ovom mandatu HDZ BiH imao je dopredsjednika Skupštine, a kakva će biti nova većina, ostaje za vidjeti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?