Za zasjedanje Sabora priprema se dokument koji će obuhvatiti najvažnije nacionalne teme

Očekivanja od HNS-a: Novi ustav, ekonomija, branitelji, socijala, EU...

hns
17.02.2015.
u 09:20

Velika su očekivanja od predstojećeg zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora BiH, a posebnu težinu ovaj skup imat će jer će mu nazočiti puno veći broj stranaka i političkih predstavnika Hrvata. Očekivanja su nastavak inzistiranja za izgradnjom BiH kao normalne države koja bi bila majka i Hrvatima kao demokratska i sekularna država triju ravnopravnih naroda i svih njezinih građana. Hrvati koji su dali glas za samostalnost BiH nisu glasovali na referendumu za ovako uređenu zemlju, a njezina zakržljalost ne daje optimizma bilo kome i nije racionalna ni održiva.

Dezintegracija BiH

Hrvati u BiH očekuju da država bude izabrana sukladno očekivanjima tri njezina konstitutivna naroda posredstvom legitimnih političkih predstavnika. Tu mogućnost jedino nemaju Hrvati, ali ni razvoj u narodnom i kulturnom identitetu. Iako razgovori o ustavnim promjenama sada nisu u prvome planu novog europskog plana, sve hrvatske institucije smatraju te očekuju od HNS-a da inicira donošenje novoga Ustava, što bi uključilo i novi administrativno-teritorijalni ustroj zemlje koji bi zajamčio jednaka prava Hrvatima. Dosadašnji razgovori političkih predstavnika u BiH nisu dali rezultata s obzirom da su na djelu dva suprotstavljena koncepta dezintegracije i unitarizacije BiH vođeni iz Sarajeva i Banje Luke, a teško je očekivati da će se bez glavnih kreatora Daytona dogoditi značajnije promjene u zemlji. Po dosadašnjim istraživanjima javnoga mišljenja, najveći broj Hrvata u BiH podupire stvaranje zasebne teritorijalne jedinice ili, pak, regionalizaciju koja bi zajamčila jednaka prava konstitutivnim narodima po uzoru na nekoliko zemalja u Europi koje imaju višenacionalni sastav, nasuprot tendencijama iz Banje Luke i Sarajeva.

Izborni zakon

U suštini, od HNS-a se očekuje da na tragu federalizma, koji je sastavni dio i rezolucije Europskog parlamenta iz prošle godine, predstavi konačno stav Hrvata oko toga čime bi reforme trebale rezultirati, ali i predloži glavne izmjene Izbornog zakona BiH. Hrvati očekuju i da HNS dadne snažniji poticaj euroatlantskim integracijama koje su važne s obzirom da je RH članica NATO i EU te da je približavanje ovim integracijama od najvažnijeg značenja. Jedna od temeljnih stvari koje je narušila ‘platforma’ je odnos prema braniteljima, kojima se moraju vratiti prava, te onemogućiti krivotvorenje istine o Domovinskom ratu.

Ključne riječi

Komentara 2

RO
rosa
23:21 18.02.2015.

HNS= hrvatska nacionalna sramota jer je praktično društvo poltrona Dragana Čovića.

BR
brodarevac
09:06 19.02.2015.

kako je kolumnista pametan "Hrvati koji su dali glas za samostalnost BiH nisu glasovali na referendumu za ovako uređenu zemlju" pa koje glaso za ovako uređenu zemlju po njegovom tekstu valjda Bošnjaci. Čovu baš briga RS Posavina i normalna država on hoće samo svoj tor i svoje ovce, ko je glaso za ovo šta imamo što stalno to ponavljate Bošnjaci kao narod su najviše nezaposleni, najsiromašniji najviše protjerani .... Baš su Bošnjaci glasali za ovakvo uređenje. Nisi ti za pisanje.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?