Mostar

Obuka za predstavnike općina i JKP

13.04.2016.
u 11:00

U organizaciji Saveza općina i gradova FBiH, u hotelu Bristol u Mostaru jučer je započeo prvi dvodnevni trening za 16 predstavnika jedinica lokalne samouprave i javnih vodovodnih/komunalnih poduzeća o temi “Učinkovita organizacija i učinkovito upravljanje komunalnim uslugama, planiranje i provedba infrastrukturnih projekata”.

Na početku treninga nazočnima se obratila Radmila Komadina, glavna savjetnica gradonačelnika Mostara, koja je istaknula važnost teme za sve jedinice lokalne samouprave, ali posebice za grad Mostara koji treba urediti komunalnu djelatnost jer ona danas nije na potrebnoj razini, te da svaka lokalna vlast mora postupati odgovorno u pružanju komunalnih usluga građanima. Amir Kupusija, projekt-menadžer SOG FBiH, naglasio je kako je ovo važan projekt koji će se raditi na lokalnoj i regionalnoj razini.

Obuku izvode 33 trenera, a u sklopu SOG-a educirano je 8 novih trenera. Kako je istaknuo, SOG FBiH, zajedno s Mrežom lokalnih vlasti jugoistočne Europe i asocijacijama gradova i općina iz Srbije, Republike Hrvatske i Makedonije, sudjeluje u provedbi projekta “Lokalni lideri u jugoistočnoj Europi” koji ima svrhu poboljšati upravljanje, vodstvo i kapacitete općina i javnih vodovodnih i komunalnih poduzeća u jugoistočnoj Europi.

Projekt podržava Njemačka agencija za međunarodnu suradnju. SOG FBiH je prije provođenja treninga izvršio procjenu statusa provedbe projekata u oblasti vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda te analizu potreba općina za jačanje kapaciteta i specifičnim obukama iz oblasti komunalnih djelatnosti za zaposlenike u općinama i javnim vodovodnim/komunalnim poduzećima. Također, u skladu s procjenom stanja, stručni tim trenera, uz potporu SOG-a, kreirao je koncept specifične dvodnevne obuke u okviru koje će se raditi na podizanju svijesti o ključnim područjima unapređenja u sektoru komunalnih djelatnosti na lokalnoj razini te postizanju razumijevanja o aspektima planiranja i provedbe infrastrukturnih projekata i procedura međunarodnih financijskih institucija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?