Posavska županija

Obrazovanjem odraslih lakše do potrebne radne snage

29.06.2019.
u 14:00

Peta sjednica Skupštine Posavske županije protekla je u znaku usvajanja svih prijedloga i informacija od kojih su četiri točke bile zakonska rješenja, a preostale četiri informativne prirode. Prihvaćen je prijedlog zakona o izmjeni zakona o županijskoj Agenciji za privatizaciju, kojim je smanjen broj članova Upravnog odbora sa sedam na tri, prije svega zbog operativnosti u radu Agencije, piše Večernji list BiH.

Zastupnici su usvojili i prijedlog zakona o dopunama zakona o porezu na promet nekretnina i prava, kojim se osobe mlađe od 40 godina oslobađaju plaćanja poreza na promet prve nekretnine, bilo da je riječ o kupnji stana, kuće, građevinskog ili poljoprivrednog zemljišta.

Zadržati mlade

Predsjedatelj Skupštine Blaž Župarić istaknuo je kako ova odluka ide u smjeru zadržavanja mladih osoba na prostoru PŽ-a, ali i da što lakše dođu do prve nekretnine. Prijedlogom zakona o izmjeni i dopunama zakona o porezu na imovinu, nasljeđe i dar, podignut je iznos oslobađanja poreza s dvije na pet tisuća KM. Također zakonskim rješenjem, u nasljedni niz mogu se uključiti i unučad koja nasljeđuje određene pokretne stvari, a poreza na promet oslobođeni su poljoprivrednici pri kupnji poljoprivrednog zemljišta. Usvojen je i nacrt zakona o obrazovanju odraslih koji će biti upućen u javnu raspravu u roku 60 dana. Predsjednik Župarić naglasio je kako se ovim zakonom želi pomoći gospodarstvenicima da lakše dođu do kvalificirane radne snage, a znatno će pomoći i onima koji žele na legalan način doći do određene prekvalifikacije i lakše konkurirati na tržištu rada. Prezentirana je i informacija o izvješću o radu Županijske uprave za inspekcijske poslove kao i plan rada za ovu godinu.

Zapošljavanje

– Županijska uprava može biti primjer Federaciji kako se treba raditi u inspekcijskim službama, a dokaz da rade ispravno je neznatan broj osoba koje pokušavaju raditi na crno - naglasio je Župarić i pohvalio rad Službe za zapošljavanje PŽ-a koja povlači pozamašne iznose sredstava s razine Federalnog zavoda za zapošljavanje i transferira ih za sve korisnike kojima po zakonu pripadaju sredstva te je ustvrdio kako nije bilo slučajeva da Služba za zapošljavanje, čiji je osnivač Vlada PŽ-a, potražuje sredstva iz proračuna. Predsjednik Župarić je naglasio da Skupština postupno izlazi iz informatičko-analitičkih poslova, prelazeći na normativne aktivnosti. - Svakog mjeseca imali smo najmanje po jednu sjednicu, što znači da Vlada radi dobro. Ovaj saziv Skupštine zadužen je za praćenje rada Vlade i vjerujem da će u tom duhu i nastaviti kroz pojačan normativni dio zakonskih prijedloga i rješenja koja dosad nisu mogla doći na dnevni red - poručio je Župarić i dodao kako će prije ljetne stanke do kraja srpnja biti održana još jedna sjednica Skupštine PŽ-a.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?