Vrhunac toplinskog vala

Oboreni temperaturni rekordi, radnici na otvorenom rade na +40

25.06.2021.
u 12:12

Već tjedan dana u BiH mjere se izuzetno visoke temperature zraka, a Federalni hidrometeorolški zavod izdao je i crveni meteoalarm zbog vrhunca toplinskog vala. Meteorološke postaje posljednjih dana mjerile su rekordne vrijednosti za ovo doba godine. Koliko je ovaj toplinski udar potencijalno opasan, pokazuje činjenica da već dva dana na meteorološkim postajama Sarajevo, Bugojno i Gradačac temperature prelaze rekordne vrijednosti koje datiraju iz 2003., 2006. i 2012. U srijedu su rekordi također nadmašeni na meteorološkim postajama u Zenici, Jajcu i na Bjelašnici, piše Večernji list BiH. 

Ekstremni uvjeti rada

Brojni osvježenje traže na kupalištima, ali i pod klima-uređajima u svojim domovima i uredima. Preporuke liječnika uvijek su iste. Izbjegavanje izlaganja suncu od 11 do 17 sati, stalni unos tekućine, laganija hrana i odjeća te pokrivala za glavu. Visoke temperature loše utječu i na vozače, kojima pada koncentracija pa se povećava i broj prometnih nesreća. Ipak, najgore je radnicima koji rade na otvorenom poput građevinara, cestara, zatim u poljoprivredi, komunalnim djelatnostima i drugima, ali su i dalje prepušteni volji poslodavaca jer se može samo apelirati na preraspodjelu radnog vremena. Istina, nadležni su apelirali da se zaštiti radnike koji rade na otvorenom. Ipak, to im je malo pomoglo. Iz Sindikata šumarstva, prerade drva i papira BiH pozvali su vlasti da, u slučaju da ovako visoke temperature potraju, proglase stanje elementarne nepogode. Ovo je teško za očekivati s obzirom na prijašnja iskustva. I dok je radnicima na otvorenom najgore, izgleda da se oni najmanje žele. - Ma, kakve vrućine. Mi smo se na ovo navikli. Pravimo češće stanke, polijevamo se vodom i to je to. Nema predaha - kazao je jedan od radnika na gradilištu gradske prometnice. Jest da prži, što se kaže, i iz neba i zemlje, ali ovako je u Mostaru oduvijek. Počinjemo u 6.30, ali većih stanki nema. Jedan dio se asfaltira, a za to su potrebne baš visoke temperature. Vruće jest, ali nije nam to nepoznato. Raditi se mora - kaže njegov kolega. Otkako su temperature počele rasti, pojačan je i broj intervencija Hitne službe, pogotovo u posljednjih pet do šest dana. Najčešće se javljaju pacijenti zbog sinkope, odnosno gubitka svijesti, povraćanja i dijareje, čiji je uzrok trovanje hranom, te hipertenzije - kazala je za Večernjak glasnogovornica Doma zdravlja Mostar Ines Popovac ističući da su ovakve intervencije uobičajene tijekom ljetnih mjeseci. Slično je u domovima zdravlja diljem BiH.

Prognoza za vikend

Ako se obistine najave prognostičara, vrhunac ovog toplinskog vala je iza nas. Istina, prevelikog zahladnjenja nema, ali temperature će ipak za koji stupanj pasti. Danas će u BiH prevladavati sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. U poslijepodne u Bosni očekuju se lokalni pljuskovi s grmljavinom. Moguća je i pojava tuče. Jače nevrijeme najizglednije je u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Najniža jutarnja temperatura zraka između 16 i 22, na jugu do 25 °C, a najviša dnevna između 32 i 38 °C. Sutra u Bosni većinom umjereno oblačno. U središnjim i istočnim područjima može biti i pretežito oblačno s mogućim kratkotrajnim lokalnim pljuskovima. U Hercegovini mala do umjerena naoblaka. Najniža jutarnja temperatura između 14 i 18, na jugu do 23 °C, a dnevna između 27 i 31, na jugu zemlje do 36 °C. U nedjelju sunčano uz malu do umjerenu naoblaku. Najniža jutarnja temperatura između 14 i 18, na jugu do 23, a dnevna između 30 i 34, na jugu do 36 °C. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije