Naslovnica Vijesti

Oboljeli od epilepsije ostali bez lijeka

06. ožujka 2018. u 13:00 0 komentara 192 prikaza

Vijest da su u Bosni i Hercegovini pacijenti ostali bez nekog prijeko potrebnog lijeka pojavi se svako nekoliko mjeseci. Razlikuju se samo nazivi lijekova i krug pacijenata koji su pogođeni nestašicom, piše Večernji list BiH. Našoj redakciji obratila se čitateljica koja koristi lijek Tegretol CL, koja nam je kazala kako se u ljekarnama taj lijek više ne može nabaviti, a prijeko joj je potreban i propisan kao redovita terapija.

Panika među pacijentima

Tegretol inače koriste oboljeli od epilepsije, ali i nekoliko srodnih bolesti. - Obišla sam sve ljekarne u gradu i lijek se više nigdje ne može nabaviti, a zamjene nema. Moram ga piti svaki dan. Bila sam prisiljena moliti neke ljude da mi tablete nabave u Hrvatskoj i uspjela sam doći do količine nužne za idućih nekoliko dana, ali to nije rješenje. Problem ih je i kupiti u Hrvatskoj jer je to druga država i naše recepte ne priznaju - ispričala nam je zabrinuta gospođa. Sa sličnim problemom susreće se i obitelj teško oboljelog muškarca čije je zdravstveno stanje znatno teže nego kod spomenute gospođe. - Vjerujte, ne znam što učiniti, on bez tih tableta ne može, a nema ih na tržištu i nitko ne zna kad će ih i hoće li ih ponovno biti - ispričala nam je. Odgovor na pitanje što se događa sa spomenutim lijekom, potražili smo u mostarskim ljekarnama.

- Lijeka Tegretol CL trenutačno nema za naručiti. Prema službenoj informaciji koju smo dobili, u pitanju je preregistracija. A, navodno, riječ je o novoj tvrtki od koje će se lijek nabavljati. Do sada smo imali Plivin Tegretol, a koliko sad znam, kad ponovno stigne na naše tržište, to će biti lijek proizvođača Novartis - kazali su nam u ljekarni. Na pitanje kad pacijenti mogu očekivati da će lijek ponovno biti dostupan u ljekarni, kazali su nam kako ne znaju i da to ne ovisi o njima.

Nema ni Dolokain gela

Tegretol tablete sadrže karbamazepin koji je, kao lijek, pogodan za monoterapiju i za kombiniranje s drugim antiepilepticima. Njegovo djelovanje omogućava bolju kontaktibilnost i resocijalizaciju bolesnika koji pate od epilepsije ili manično-depresivne psihoze. Lijek se koristi još za napade sa složenom simptomatologijom kod generaliziranih toničko-kloničkih napada te kod miješanih oblika epilepsije. Tegretol se koristi i kod bolova trigeminalne neuralgije, idiopatske glosofaringealne neuralgije i kod bolne dijabetičke neuropatije. S obzirom na širok spektar bolesti kod kojih se Tegretol koristi, možemo samo pretpostaviti da je riječ o velikom broju osoba koje je ova nestašica pogodila. Ovo nije jedini lijek koji trenutačno nije dostupan bh. pacijentima. Naime, Farmis d.o.o., nositelj dozvole za stavljanje u promet lijeka Dolokain gel (lidokain) gel 20 mg/ml proizvođača Jadran galenski laboratorij d.d., na tržištu BiH je 1. 3. 2018. obavijestio Agenciju za lijekove BiH o poremećaju u opskrbi navedenim lijekom. Do toga je došlo zbog izmjena i unapređenja proizvodnoga postupka. - Uzimajući u obzir da u idućem razdoblju slijedi i obnova odobrenja, nastavak normalne opskrbe lijekom očekuje se do kraja ožujka 2019. - stoji na stranici Agencije. Dolokain je indiciran za lokalnu anesteziju. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.