Zajednička pomoć posavini

Obnovljena ambulanta i Vatrogasni dom u Vidovicama

19.09.2015.
u 06:15

Zajednički projekt humanosti u Bosanskoj Posavini Moramo biti više složni u zaštiti čovjeka, kazao je u Vidovicama vrhbosanski nadbiskup uzoriti kardinal Vinko Puljić

Vidovice, mjesto oraške općine, u prošlogodišnjim poplavama bile su u cijelosti pod vodom. 'Vodeni' svibanj načinio je ogromne štete na domovima, gospodarskim objektima, u poljoprivredi. Prijatelji Vidovica pomagali su u obnovi domova i infrastrukturnih objekata, piše Večernji list. Ovoga puta humanost je na djelu u završenoj obnovi dva značajna objekta za Vidovice, mjesnu ambulantu i Vatrogasni dom, potvrdila je vlada Slovenije koja je financirala te projekte uz partnersko sudjelovanje Caritasa Slovenije, Caritasa Biskupske konferencije BiH i Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije.

Blagoslov objekta

Vrijednost radova obnove i nabavljene opreme je 53.500 eura. Vidovice, okupane rujanskim suncem, srdačno su pozdravile dragog gosta uzoritog kardinala Vinka Puljića koji je blagoslovio obnovljene objekte uz poruku Pape da svaki čovjek koji je u središtu prirode i zdravo živi, živi u prirodi i mora je poštovati, probudi u sebi osjećaj čuvanja, borbe za opstanak i ustrajnosti u vjeri. - Papa nas upozorava da treba paziti na zdravlje. Pola života potrošimo uništavajući zdravlje, a onda pola života boreći se za zdravlje. Htio bih i ja skupa s Papom poručiti uz otvaranje ovoga objekta da se istinski probudi osjećaj čuvanja okoliša koji čovjeku pomaže da zdravo živi, naglasio je kardinal Puljić. Kardinal je zahvalio Sloveniji koja je pokazala humanost ne samo u ovom primjeru već i u niz drugih. - Objekt ambulante je u cijelosti obnovljen, kvalitetno opremljen, tako da će mještani Vidovica, Kopanica, Jenjića i okolnih mjesta imati primjeren zdravstveni objekt u koje neumorno radi na dobrobit mještana časna sestra. Nakon poplava i teških trenutaka, ljudi mogu malo odahnuti, zasukati rukave i boriti se, ići hrabro kroz život, na tom putu ne posustajati nego gledati hrabro u budućnost, zajedno s Kristom radovati se toj budućnosti, kazao je ravnatelj Caritasa Vrhbosanske nadbiskupije dr. Mirko Šimić. Ravnatelj Caritasa BK BiH mons. Bosiljko Rajić prisjetio se kada je voda uništavala sve što je čovjek stvorio. - Solidarnost je naša obveza, dužnost, naglasio je i zahvalio slovenskom Caritasu i svima koji su bili povezani u tom projektu kako bi napravili dobro djelo.

Humana akcija

Obratila se i Jana Lampe uime Caritasa Slovenije te izrazila zadovoljstvo što su Caritas, ali i vlada Slovenije sudjelovali u toj humanoj akciji. - U akciji su bili uvezani i NVO sektor, vlada, crkvene i civilne strukture s nakanom pomoći i učiniti dobro, kaže Jana Lampe. Uime domaćina riječi zahvale uputili su predsjednik MZ Vidovice Krešimir Matanović i direktorica Doma zdravlja Ljiljana Leovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije