Kulturno-povijesna baština Čapljine

Obnova mosta 50 g. starijeg od Starog

28.06.2022.
u 15:55

Most na Bregavi po svom graditelju Mustafa-begu (Mustaj-begu) ponovno dobiva kamenu ogradu, piše Večernji list BiH. Time se jednom od najstarijih mostova u BiH uopće vraća nekadašnji sjaj. Da most na Bregavi nije djelo bez korijena, svjedoče tvrdnje da je bio inspiracija čuvenom mimaru - graditelju Hajrudinu kao prototip mostarskom Starom mostu. Sagrađen je 50-ak godina prije mostarskog - 1517.

Restauratorski radovi

Općina Čapljina 2017. pokrenula je projekt žurnih konzervatorsko-restauratorskih radova. Iz konstrukcije mosta uklonjena su stabla smokve, očišćen je okoliš i završeno prije rata započeto popločavanje mosta. - Trenutačno postavljamo kamenu ogradu preko mosta i čistimo prostor oko mosta i korita rijeke. Posao je složen, kamene blokove povezujemo željeznim klamfama, a ploče ćemo vezati taljenim olovom. Jako su teški kameni blokovi, 500-550 kilograma, gradnja je zahtjevna i složena - kaže nam majstor Ahmet Karačić, zaposlenik tvrtke "Neimar" iz Sarajeva koja obavlja obnovu mosta na Bregavi. Zanimalo nas je, s obzirom na to da se radi o tonama materijala, može li to konstrukcija mosta izdržati. Ahmet nam govori da može - teren je pregledan, a konstrukcija ispitana. Na osnovi nekoliko ploča koje se vide u vodi radili su, kaže, uzorke i pravili nove kamene blokove. - Kamen je "štokan", najprije je obrađen u radionici, sada ga montiramo. S vremenom će ovaj, sada bijeli kamen, uhvatiti patina i po boji će se ujednačiti s nosivim dijelom konstrukcije - pojašnjava Ahmet te dodaje da se dio ploča koje se nalaze u vodi ipak neće ugrađivati u konstrukciju. - One su uslijed pada sigurno oštećene pa bi ih bio rizik sada ponovno ugrađivati - kaže nam majstor Karačić te dodaje kako se ne smije ponovno dopustiti nikakvo raslinje, posebice smokva, koja jednostavno izbacuje kamen iz konstrukcije. Kako smo doznali od sugovornika, tvrtka bi posao trebala završiti do početka srpnja. No po našem zapažanju, oko mosta treba još dosta toga urediti. Inače, kao i austrougarske secesijske građevine, srednjovjekovne tvrđave poput kule hercega Stjepana i most na Bregavi djelo je ovdašnjih ljudi. Most je dao sagraditi Mustafa-beg, ali je manje-više jasno da su klesari i radna snaga bili Hercegovci i moguće Dubrovčani iz tog razdoblja naše povijesti.

Postavlja se konstrukcija

Zanimljivo, u ljeto 2020. ukradena je golema kamena ploča koja je bila dio bivšeg korkaluka - kamene ograde mosta. U međuvremenu smo od nadležnih u Gradskom poglavarstvu Čapljine prije godinu dana doznali da je ploča nađena na mjestu gdje je bila, umotana u papir i najlon. Upravo po toj ploči stručnjaci tvrtke "Neimar" radili su konstrukciju koja se ovih dana postavlja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije