LJUBUŠKI

Obnova Gradske galerije, više novca za ceste, socijalnu zaštitu...

08.11.2021.
u 16:51

Proračun Grada Ljubuškog rebalansom je podignut za gotovo milijun konvertibilnih maraka. Umjesto 13,803.500 konvertibilnih maraka, koliko je iznosio proračun Grada Ljubuškog za 2021. godinu usvojen na sjednici Gradskog vijeća 30. prosinca 2020. godine, proračun ovoga grada u Zapadnohercegovačkoj županiji za tekuću godinu sada iznosi 14,799.000 konvertibilnih maraka, piše Večernji list BiH.

Kako je rečeno na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Ljubuški, na kojoj je jednoglasno usvojena odluka o izmjeni i dopuni odluke o proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu, razlog rebalansa proračuna jest povećanje prihoda od poreza.

Prostor za okupljanje mladih

Prema riječima gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića, prilikom izrade gradskoga proračuna za ovu godinu zbog pandemije koronavirusa prihodi su planirani s velikim oprezom.

- Drago mi je što mogu reći da smo bili u krivu i da se proračun puni mnogo bolje nego što smo to očekivali prilikom njegove izrade - kazao je gradonačelnik Markotić, obrazlažući razloge rebalansa.

Markotić je također tom prigodom objasnio i na što će “višak” novca biti utrošen. Naime, prema gradonačelnikovim riječima, zahvaljujući povećanju prihoda u gradskome proračunu, veći iznos bit će izdvojen za obnovu prometnica, ali Grad kreće i u novu investiciju za koju se izdvaja 380.000 konvertibilnih maraka. Riječ je o projektu obnove Gradske galerije koja se nalazi u središtu Ljubuškoga.

- Na rashodovnoj strani uvrstili smo obnovu Gradske galerije, zgrade koja se nalazi preko puta Osnovne škole Marka Marulića, gdje je bila prva ljubuška ljekarna. Riječ je o jednoj lijepoj zgradi koja će sada biti obnovljena. Mislim da Ljubuški zaslužuje jedno takvo mjesto gdje će se mladi okupljati, izlagati svoje slike i radove - rekao je gradonačelnik Markotić.

Objasnio je i kako su već osigurana sredstva za sufinanciranje obnove.

- Obnovu Gradske galerije kandidirali smo na nekoliko mjesta i ovaj nam je projekt prošao na nekoliko natječaja te su međunarodne organizacije od nas tražile da već u ovoj godini osiguramo sredstva za obnovu jer su one odobrile sredstva u ovoj godini - zaključio je gradonačelnik Ljubuškoga.

Inače, odlukom o izmjeni i dopuni odluke o proračunu Grada Ljubuškog za 2021. godinu na nekim stavkama, poput usluga popravka i održavanja ili održavanja i nabave motornih vozila, sredstva su umanjena, ali je zato izdvojeno više sredstava za socijalnu zaštitu. Umjesto 1,345.000 KM planiranih proračunom, nakon usvajanja rebalansa na ovoj stavci su 1,537.000 konvertibilnih maraka. Uvećana je i stavka koja se odnosi na predškolsko i osnovno obrazovanje, i to za 70.000 konvertibilnih maraka, a riječ je o dodatnim sredstvima za prijevoza učenika. Podignut je i iznos planiran za posebne namjene odnosno elementarne nepogode.

Kada je riječ o održavanju lokalnih cesta te obnovi prometnica, planirani iznos podignut je za čak 510.000 konvertibilnih maraka te sada iznosi 980.000 konvertibilnih maraka.

Zaštita životne sredine

Rebalansom se za 375.000 konvertibilnih maraka uvećala i stavka koja se odnosi na sport, kulturu i religiju. Transfer za sport povećan je za 45.000 KM, dok su kapitalni transferi za vjerske objekte uvećani za 50.000 KM.

Veći priljev prihoda od planiranih omogućio je značajno povećanje stavke koja se odnosi na zaštitu životne sredine. Subvencije za nove zelene površine u gradu povećane su za 20.000 KM, a kapitalni transferi za vodovod za 90.000 KM. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije