strateški značajna ulaganja

Obnavljaju se zračne luke, u Mostaru niče novi centar za obuku kontrolora

storyeditor/2023-05-15/sarajevo_zracna_luka.jpg
16.05.2023.
u 22:50

Ravnatelj BHANSA-e Davorin Primorac u razgovoru za Večernji list objasnio neke od ključnih planova

Modernizacija infrastrukture, uključujući kontrolne tornjeve, uvođenje novih radarskih i kontrola letenja, izgradnja novog centra za obuku, proširenje i revitalizacija niza objekata u zračnim lukama - Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) u planu ima realizirati niz strateški značajnih ulaganja kojima će podići razinu opremljenosti i usluga u četiri međunarodne zračne luke u BiH, piše Večernji list BiH.

Ravnatelj BHANSA-e Davorin Primorac je u razgovoru za Večernji list objasnio neke od ključnih planova kojima ova agencija želi ispuniti strateške ciljeve, počevši od potpune modernizacije svih kapaciteta do samostalnog certificiranja kontrolora letenja u svim rejtinzima. Razvijeni su glavni projekti za sve lokacije, a kada je riječ o Mostaru, podsjetio je kako Agencija koristi zgrade koje su joj ustupljene posredstvom Ministarstva obrane, a tu je i nekoliko objekata koji su od interesa.

Novi amfiteatar

- Ukupno gledano, napravili smo glavni projekt koji za cilj ima revitalizaciju i sanaciju postojećih objekata, njihovu rekonstrukciju, kao i izgradnju potpuno novog amfiteatra - kazao je Primorac, objasnivši kako će se raditi o centru za obuku koji će imati sve predviđene učionice i prostorije za smještaj simulacijskih uređaja i sustava. Pritom će se raditi i na proširenju postojećeg simulatora, a osim za oblasnu kontrolu letenja, novim školskim centrom omogućit će se ispunjenje strateškog cilja, a to je školovanje za sve vrste kontrola letenja (toranjski kontrolor, prilazni kontrolor, radarski prilazni kontrolor te oblasni kontrolor). - Naš plan je certificirati se za školovanje svih vrsta kontrola letanja samostalno - naglasio je Primorac. U planu je i revitalizacija te sanacija postojećeg tornja s pridruženom zgradom, a u tom je kontekstu Primorac naveo i kako je cilj da, osim Sarajeva, i ostale tri međunarodne zračne luke imaju radarsku kontrolu letenja. Kada je riječ o Mostaru, predviđeno je uređenje i platoa, s trgom kao i pratećim sadržajima, a već su razvijeni glavni projekti i sada su u fazi rješavanja odnosa s Ministarstvom obrane o trajnom korištenju lokacija.

Modernizacija

Kada je riječ o Sarajevu, sadašnji toranj traži sanaciju i revitalizaciju, a za to već postoji glavni projekt. Toranj će se, koliko je to moguće, modernizirati na najvišu moguću razinu, a uz to, u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Sarajevo definirali su novu lokaciju za potpuno novi toranj. U Tuzli je toranj već revitaliziran, a daljnji planovi uključuju sanaciju i modernizaciju pridruženih zgrada kontrolnog tornja te uređenje meteoparka. U kontekstu Banje Luke glavni projekt za cilj ima revitalizaciju i sanaciju postojećeg tornja i pridružene zgrade, kao i aneks na postojeći objekt, odnosno pridruženu novu zgradu u kojoj će se smjestiti konferencijska dvorana, uredi za kontrolu letenja, kao i restoran.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije