650 godina povelje

Obljetnica Tvrtkove povelje i prvog spomena imena mjesta Prozor

povelja
07.08.2016.
u 18:28

Iako se mi u Prozoru-Rami posebno dičimo imenom Rame koje datira još ranije, veoma je značajan i datum prvog spomena imena Prozor - navodi Ivančević

Ove godine navršava se 650 godina od kada je tadašnji bosanski ban Tvrtko (1353-1377; kralj 1377-1391), izdao Povelju kojom je nagradio vojvodu Vukca Hrvatinića za ostvarene zasluge i vjerno služenje. Povelju je izdao “pod Prozorom u Rami”, dana 11. kolovoza 1366.

U ovoj povelji pisanoj bosančicom, po prvi put se spominje mjesto Prozor.

Općina Prozor-Rama, 650 godina kasnije, organizira međunarodni znanstveno-stručni skup "Bosanski ban Tvrtko-pod Prozorom u Rami" koji će biti održan 11. kolovoza u Prozoru, kako bi se znanstveno obradila Tvrtkova povelja i istaknulo povijesno značenje Prozora i Rame.

-Bosanski ban Tvrtko I. Kotromanić, 11. kolovoza 1366. "pod Prozorom u Rami" izdaje Povelju kojom svome vjernom vojvodi Vukcu Hrvatiniću daruje grad Sokol u Plivi i cijelu župu Plivu za vjernu službu i uspješno ratovanje protiv vlasti ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Velikog (1342-1382) - kaže u izjavi za Fenu načelnik općine Prozor-Rama Jozo Ivančević.

Ističe da je za njih značajno obilježiti 650. obljetnicu imena svoga grada te da je Općina stoga organizirala znanstveno-stručni skup kojim će na pravi način približiti i rasvijetliti i taj dio povijesti. 

-Iako se mi u Prozoru-Rami posebno dičimo imenom Rame koje datira još ranije, veoma je značajan i datum prvog spomena imena Prozor - navodi Ivančević.

Dodaje da će autori znanstvenih i stručnih radova s različitih aspekata osvijetliti srednjevjekovnu Bosnu, Ramu i plemićki grad Prozor, vrijeme vladanja bana i kasnije kralja Tvrtka, krstjane i Crkvu bosansku, ramske stećke, grb Rame, vinogradarstvo, kao i veze Rame s nekim dalmatinskim gradovima.

Na skupu će biti predstavljeni radovi 27 autora koji će također, precizirao je, približiti i doba izdavanja Povelje, ali i Ramu u vremenima turske i austrijske okupacije, vrijeme kandijskog rata, Ramu u promjenama režima, u procesu islamizacije, raznih migracija i administrativnih pribrajanja i prisvajanja, do danas.

Nakon završetka skupa bit će predstavljeni Zbornik s radovima koji su pristigli na simpozij u izdanju IK Synopsis.

O značaju predstojećeg skupa, kojim će po prvi put biti obilježeno spominjanje imena Prozor, za Fenu je govorio i član Organizacijskog odbora fra Tomislav Brković.

-Ne vraćamo se u prošlost da je popravimo, to je nemoguće, niti da prošlošću opravdavamo naše današnje loše postupke, to je opasno. Prošlost može biti izvor nesreće, ali i nadahnuće za nove odnose. Nije pretenciozno kazati da Ramljaci, mislim i na Hrvate i Bošnjake, ovim skupom imaju priliku još bolje upoznati prošlost svoga zavičaja kako bi danas odgovornije izgrađivali svoju općinu - smatra fra Tomislav Brković.

Ističe također da je naručen spomenik kralja Tvrtka te da ovim spomenikom "Prozor može nositi makar mali epitet Tvrtkova grada".

- Spomenik radi jedan od najvažnijih hrvatskih kipara, Kuzma Kovačić, umjetnik koji već više od dva desetljeća, kao zaljubljenik i prijatelj Rame, pridonosi višoj umjetničkoj razini ramskih sakralnih, a evo i političkih mjesta. Tvrtkov kip će stajati na ulazu u novu zgradu općine - rekao je fra Tomislav Brković.

Tvrtkov spomenik radi se u ljevaonici Ujević u Zagrebu i prema očekivanjima trebao bi biti završen krajem godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije