Stanovništvo

Objave rezultata popisa u BiH nema prije 1. srpnja ove godine

30.01.2016.
u 07:00

Predstavnici Eurostata, europske agencije za statistiku, u BiH dolaze u veljači, a bh. agencije za statistiku im ponovno nemaju ništa novo ponuditi, osim starih nesuglasica. Tri godine nije bilo dovoljno kako bi se objavili rezultati, a upravo ti rezultati bit će preduvjet za zahtjev BiH za ulazak u EU. Prošlogodišnji posjet prvog čovjeka Eurostata protekao je sramotno za bh. statističare. Na rezultate popisa se čekalo više od dvije godine, a predstavnici Federalnog i Republičkog zavoda za statistiku nisu se mogli usuglasiti oko 40. banalnog pitanja - tko je stalni, a tko nije državljanin BiH.

“Za objavljivanje rezultata također je potrebno prihvatiti preporuku IMO tima iz srpnja 2015. godine. Da bi se do toga došlo, mora doći do usuglašavanja jedinstvenog programa za obradu popisnih podataka, tako da se, dok se ne usuglasi taj program, neće moći objaviti ni konačni rezultati popisa”, rekao je Sanjin Imamović. Iako jedna strana tvrdi da se opstrukcijom tog pitanja 40 doslovno može obrisati blizu 400 tisuća Bošnjaka iz evidencije, koliko i ima stanovnika koji žive, školuju se ili rade izvan BiH, druga u tome ne vidi problem”, izjavio je Hasan Zolić.

U međuvremenu, dok se pokušavaju dogovoriti, Dragan Čović je rezultate popisa najavio već za veljaču. “I ja ću učiniti sve, ako mognemo, kako bismo do kraja veljače, sukladno procedurama, objavili popis stanovništva i svi imali jasne pokazatelje. Kako ćemo, inače, raditi na izbornom zakonodavstvu, na kojem također radimo paralelno ovih dana, jer će se kompletne aktivnosti vezati uz taj popis stanovništva”, mišljenja je Dragan Čović. Stručnjaci to demantiraju. Kažu da objave rezultata nema prije 1. srpnja. Iako je objava rezultata faktički uvod za zahtjev BiH za ulazak u EU, iz kojih će se uzimati podaci koje međunarodna zajednica bude zahtijevala od naše države, prema svemu sudeći na tu objavu ćemo sačekati još neko vrijeme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije