Violeta Bulc dolazi u BiH

Objava natječaja za gradnju mosta Svilaja očekuje se do kraja kolovoza

22.06.2018.
u 21:00

Europski povjerenica za promet Violeta Bulc za nekoliko dana doći će u posjet Bosni i Hercegovini, a glavna tema razgovora bit će izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ministarstva prometa i veza BiH.

Iz ministarstva su kazali da krajem mjeseca u posjet BiH treba doći Violeta Bulc.

"Teme razgovora s izaslanstvom ministarstva koju će predvoditi ministar prometa i veza BiH Ismir Jusko bit će razvoj prometne infrastrukture u BiH, regionalna suradnja, te projekti u prometnoj infrastrukturi koji imaju podršku EU. Naravno, očekujemo da će biti govora o mostu Svilaj na Savi, čija je gradnja uveliko u tijeku, te o mostu kod Bosanske Gradiške", kazali su iz ministarstva.

Što se tiče mosta Gradiška ovaj projekt je od velike važnosti za ministarstvo i cijelu BiH.

"Do sada smo u tom smislu imali redovitu komunikaciju, dogovore i suradnju s nadležnim ministarstvom u Hrvatskoj i entitetskim ministarstvom prometa Republike Srpske. Trenutno se sve realizira prema utvrđenom planu, tako da se očekuje objava natječaja za gradnju ovog mosta do kraja kolovoza 2018. godine", istaknuli su.

Na pitanje koliko sredstava je do sada osigurano te je li isključivo riječ o iznosu koji je osigurala Vlada RS-a, iz resornog ministarstva odgovaraju da su na raspolaganju financijska sredstava koja su sigurana iz UMTS-a (Univerzalni mobilni telekomunikacijski sustavi) putem MKP BiH i grant sredstava WBIF.

"Vlada Republike Srpske ne sudjeluje izravno financijski u izgradnji međudržavnog mosta, most je u nadležnosti Ministarstva, ali ona će osigurati gradnju pristupne cestovne infrastrukture. Hrvatska će osigurati sredstva putem fondova EU jer je most Gradiška ušao u četiri prioriteta za infrastrukturne projekte", kazali su za Radiosarajevo iz Ministarstva prometa i veza BiH.

Most kod Svilaja ukupne je dužine 640 metara i širine 29 metara, imat će po tri traka u svakom smjeru. Taj je most veliki infrastrukturni projekt na koridoru Vc kojim će se povezati autocesta s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save.

Most Svilaj nalazi se na trasi autoceste A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj - Ploče u sklopu izgradnje dijela međunarodnoga paneuropskoga cestovnog koridora Vc. Izgradnju mosta sufinancira Europska unija iz Instrumenta za povezivanje (Connecting Europe Facility - CEF) s udjelom od 7,2 milijuna eura, što je 58 posto vrijednosti hrvatskoga dijela investicije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije