Općina Usora pomaže mladima

Obiteljima 10.000 KM za stambeno zbrinjavanje, rodiljama novčane naknade

22.10.2021.
u 19:20

Trend iseljavanja proteklih je godina diljem Bosne i Hercegovine sve izraženiji. Razlozi su, kako i sami ističu, brojni, a kao najčešće izgovarani su financijska stabilnost i sigurnost. No onima koji svim blagodatima Zapada uspiju odoljeti te ostati u domovini općine i gradovi na različite načine pokušavaju pružiti pomoć. Jedna od njih je i Usora, koja ulaže napor u zadržavanje mladih na svom području, piše Večernji list BiH

Brojni izazovi

Martin Grujo, pomoćnik načelnika općine Usora, za Večernji list je naveo nekoliko primjera u kojima općinska vlast radi sve kako danas-sutra ne bi ostala bez mladih ljudi koji pokreću i podižu život svake sredine.

- Mladi se u današnjem vremenu susreću s brojnim izazovima, od nemogućnosti stambenog zbrinjavanja do zaposlenja. Iako smo mala općina, na sve načine pokušavamo zadržati one koji žele ostati i raditi u svojoj općini. Prošle godine pokrenuli smo projekt koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje mladih. Pravo na 10.000 KM imaju mladi bračni parovi do 35. godine života koji će novac iskoristiti za izgradnju novog stambenog objekta, nadogradnju ili će im poslužiti kao olakšica pri kupnji prve nekretnine. Pravo na ovaj vid pomoći lani je ostvarila jedna obitelj, ove godine dvije, a novac koji će dobiti od Općine zasigurno će im biti kotač koji će im pomoći da riješe stambeno pitanje. Svjesni smo da danas veliki broj mladih bračnih parova sve češće živi u već izgrađenim obiteljskim kućama te da se u sve kasnijim godinama odlučuju za izgradnju ili kupnju novog stambenog objekta, a ova pomoć će im, vjerujem, itekako dobro doći - objasnio je Grujo u razgovoru, ističući još neke od mjera koje su mladim obiteljima od pomoći. - Već nekoliko godina pomažemo mladim bračnim parovima koji postaju roditelji. Svaka obitelj ima pravo prijaviti se za pomoć, bez obzira na imovinsko stanje, odnosno za 100 KM na godišnjoj razini. I to pravo roditelji mogu ostvarivati do djetetove punoljetnosti. Uz navedeno, imamo novčanu pomoć i za rodilje. Nezaposlenim rodiljama Općina iz svog proračuna za prvo dijete isplaćuje po 100 KM mjesečno tijekom prve godine djetetova života, dok se za svako drugo dijete taj iznos povećava za 50 KM. Zaposlene rodilje, pak, imaju pravo na jednokratnu novčanu pomoć. Za rođenje prvog djeteta iz proračuna im se isplaćuje jednokratna pomoć u iznosu od 300 KM, za drugo dijete 400 KM, treće 500, odnosno iznos se povećava za 100 KM za svako sljedeće dijete - ističe Grujo u razgovoru.

Gradi se vrtić

Kako na mladima svijet ostaje, općinska vlast okrenula se u tom smjeru, a jedan od projekata je izgradnja prvog dječjeg vrtića koji će biti po svim europskim standardima, a za kojim postoji velika potreba. - Kapacitet vrtića koji gradimo trebao bi biti za oko 100 djece. Prva faza u vrijednosti oko 80.000 KM je završena. Trenutačno je u tijeku priprema javnog poziva za drugu fazu, dok je završetak u ovom trenutku pomalo teško prognozirati. Naš vrtić trenutačno radi u unajmljenom objektu dok se nova zgrada ne završi. Trenutačni kapacitet vrtića je 50 djece i imamo listu čekanja, tako da ćemo novim objektom, vjerujem, uspjeti zadovoljiti sve potrebe za vrtićem - zaključio je Grujo za Večernji list. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?