Nakon napada u KPZ-u Zenica

Obitelji zatvorenih Srba traže njihov premještaj u RS

БАЊАЛУКА, 3. МАЈА /СРНА/ -  Министар правде Републике Српске Антон Касиповић са Жељком Зорић и Снежаном Бајић, супругама осуђених лица која казну затвора служе у КПЗ-у Зеница.
04.05.2016.
u 11:00

Snežana Bajić, supruga Predraga Bajića, koji je zajedno s bratom Nenadom i njihovim zetom Sinišom Babićem pretučen na pravoslavni Uskrs u zeničkom zatvoru, kazala je medijima u RS da njezin muž osjeća jake bolove te da inzistiraju na tome da ga pregleda liječnik iz RS. Bajić je kazala da je jučer ujutro ponovno razgovarala sa svojim suprugom koji se žali na bolove u glavi, budući da ima frakturu lubanje, slomljen mu je nos i izbijeni zubi, ali je, umjesto da ostane u bolnici, ponovno vraćen u zatvor.

Ogorčene obitelji

Obitelji Srba koji kaznu za ratni zločin služe u KPZ-u Zenica, koje su se jučer sastale s ministrom pravosuđa RS-a Antonom Kasipovićem, zahtijevaju da zatvorenici srpske nacionalnosti dobiju mogućnost da budu premješteni u neki od zatvora u RS. Posljednji događaj, kažu, koji se dogodio na Uskrs, gdje su u zeničkoj pritvorskoj jedinici pretučena trojica zatvorenika srpske nacionalnosti, samo je jedan u nizu sličnih. Podsjećaju da su i ranije upozoravali na nehuman odnos zatvorenika Bošnjaka, ali i čuvara prema zatvorenim Srbima. Željka Zorić, supruga zatvorenika Duška Zorića, rekla je da je za napad na trojicu zatvorenika odgovorna Uprava KPZ Zenica koju su u nekoliko navrata ranije upozoravali da će do toga doći, ali oni nisu ništa poduzeli da se tretman zatvorenih Srba popravi i da se poboljša njihova sigurnost. Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović nakon sastanka s obiteljima pretučenih zatvorenika rekao je da je šokiran napadom te da će tražiti hitnu istragu i da u komunikaciji s nadležnima čini sve da teško ozlijeđeni Predrag Bajić bude hitno prebačen u bolnicu. “Učinit ćemo sve da se stvore zakonske pretpostavke da osuđene osobe srpske nacionalnosti, koje služe kazne u federalnim zatvorima, budu premještene u kazneno-popravne ustanove u RS, najbliže mjestu stanovanja njihovih obitelji. Imamo namjeru postići konkretne rezultate”, rekao je Slobodan Protić, predsjednik Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor NS RS.

Istraga Tužiteljstva ZDŽ

Tužiteljstvo ZDŽ nastavlja istragu o incidentu u kojem su pretučena trojica osuđenika srpske nacionalnosti. Iz Uprave KPZ potvrđeno je da su dvojica od trojice osuđenika smješteni u zavodski stacionar, a da su napadači izolirani. Ministar pravosuđa RS Kasipović izjavio je da su ga ministar pravosuđa FBiH Jozić i rukovodstvo KPZ uvjerili da su poduzete sve mjere kako bi osuđeni bili zaštićeni i osigurani od daljnjih napada. On je istaknuo da ministarstvo inzistira na potpisivanju memoranduma o izvršenju kazne zatvora. “Nadam se da bismo uskoro mogli doći do kvalitetnijeg dogovora, prema kojem bi osuđeni, koje osude sudovi u RS ili županijski sudovi, bili u mogućnosti izdržavati kaznu prema mjestu prebivališta”, rekao je Kasipović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije