Prvoklasno voće

Obitelj Okčić živi od voćarstva, očekuju 20 tona jabuke

03.09.2020.
u 18:32

Za razliku od lani kada je urod voća na području općine Sanski Most podbacio, sanski voćari ove godine očekuju mnogo bolje prinose, potvrdili su u Udruzi voćara “Zelenika”. Prema riječima Vehbije Okčića, predsjednika udruge, vremenske prilike pogodovale su vegetativnom razvoju voćaka pa su gotovo sve vrste voća rodile, izuzev šljive od koje se očekuju manji prinosi, piše Večernji list BiH. 

- Ove godine bit će dobar urod, a treba istaknuti kako će plodovi biti veliki i sočni. Kada je riječ o članovima naše udruge, očekujemo više od 200 tona prvoklasnoga voća - kazao je Okčić.

Prema njegovim riječima, voćarima najveći problem predstavlja plasman proizvoda budući da su na domaćem tržištu nezaštićeni te suočeni s nelojalnom konkurencijom golemih uvoznih lobija.

- Naš je problem i nedostatak golemih prerađivačkih kapaciteta koji bi mogli otkupiti naše proizvode. Ovako, snalazimo se kako znamo i umijemo - kazao je Okčić.

Inače, ovaj sanski voćar prije deset godina u selu Demiševci podignuo je voćnjak s 8000 stabala jabuke, a ove godine računa na urod od oko 20 tona. Okčić kaže kako se od četiriju sorti jabuke koje uzgaja posebno ističe sorta granny smith ili u našim krajevima jabuka poznata kao zelenika. U voćarstvu primjenjuje suvremena agrotehnička znanja i stručna iskustva, a u cjelokupnu proizvodnju ulaže mnogo truda, vremena i sredstava.

Okčić je jedini voćar na području sanske općine koji posjeduje protugradnu zaštitu koja štiti njegovo voće od ekstremnih vremenskih prilika. Kaže kako su u poslovima u voćnjaku zaposleni svi članovi obitelji te da je voćarstvo u međuvremenu postalo glavni izvor njihovih prihoda.

Također, ističe kako je zbog prekomjernog uvoza i nelojalne konkurencije plasman proizvedenog voća trenutačno najveći problem za sanske voćare. Pozvao je inspekcijska i druga nadležna tijela da spriječe nelegalnu trgovinu voća kako bi se omogućio plasman domaćih proizvoda i zaštitili ovdašnji proizvođači. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?