Maloljetnički brakovi

Obitelj nije mogla vratiti novac pa u zamjenu dala djevojčicu

30.11.2016.
u 07:00

U četiri godine sklopljen je 21 maloljetnički brak. Ti podaci izneseni su u udruzi “Zemlja djece”, a iza velikog broja maloljetničkih brakova krije se i trgovina ljudima. Nažalost, prema riječima Adnana Drndića, socijalnog radnika ove udruge, maloljetnički brakovi su u ekspanziji, a njihova tamna brojka još je veća. Maloljetnicima se trguje. Najviše je to zastupljeno kod romske populacije, odnosno dijela u kojem se njeguju tradicijski običaji, ali općenito su brojke u porastu u čitavom okruženju.

Tamna brojka

- Maloljetnički brakovi u ekspanziji su u cijelom okruženju. Kad govorimo konkretno u BiH, u posljednje četiri godine bio je 21 slučaj u pitanju, a gdje je bilo riječi o potencijalnim žrtvama trgovine ljudima. Tamna brojka je puno veća. Takvi slučajevi se ponekad nisu ni procesuirali. Problem je u određenom vremenu bio zakon. Primjerice, kad se znalo da je u pitanju trgovina ljudima, vrbovanje, eksploatacija, bilo je problema s Kaznenim zakonom FBiH gdje nije bio inkriminiran član trgovine ljudima. I onda su ti slučajevi bili svedeni samo na zanemarivanje. Kada se zakon u FBiH uskladio s Kaznenim zakonom BiH, ovo je konačno dobilo ozbiljnije razmjere, govori Drndić za Večernji list. Ističe da su obitelji s kojima ova udruga radi često u poremećenim odnosima i ne žele podršku sredine.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?