Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Obitelj Ivančević jedina na misi prinosi darove Papi

Roditelji imaju šestero djece, a Ivan je jedini sin. On je odlučio biti svećenik
25. svibnja 2015. u 11:34 0 komentara 2675 prikaza
ivancevici
Foto: VL

Obitelj Ivančević prinosit će darove Svetom Ocu papi Franji 6. lipnja na Koševu gdje će Papa predvoditi svetu misu za sve ljude u BiH. Petru i Milenki rođ. Topić s njihovom djecom Ružicom, Ivanom, Zoricom, Katarinom, Marijom i Lucijom pripala je ta posebna čast. Ivan, drugo dijete u obitelji, i od šestero djece jedini muški član, posebno je radostan, osobito zbog toga što je on budući svećenik. - Od samoga dana objave da nam dolazi Sveti Otac, osjetio sam veliko oduševljenje među svojim kolegama. Dijelim to oduševljenje s njima. Izuzetno sam radostan zbog tog događaja. Kao bogoslovi uključeni smo i u organizaciju koja je neophodna i potrebna kako bi sve izgledalo i funkcioniralo na što svečaniji način. Dio sam liturgijske asistencije, ministranata, koji će ministrirati na svetoj misi koju predsjeda Sveti Otac na Koševu i koja ima veliku zadaću i funkciju. Velika je to čast, ali i odgovornost da sve bude dostojanstveno na svetoj misi. Iskreno, vjerujem da će ovaj posjet Svetog Oca snažno odjeknuti u srcima svih nas u BiH, i da nećemo samo pamtiti datum 6. lipnja kao dan kada je Sveti Otac bio u Sarajevu, nego da ćemo uzeti, svatko za sebe, ono najbolje iz toga posjeta što će nas nositi kroz život. Bila to neka liturgijska pjesma, neka gesta, neka molitva, rečenica, neka to uistinu nađe mjesto u našim srcima, govori za Večernji list Ivan, bogoslov pete godine u Vrhbosanskom bogoslovnom sjemeništu i svećenički kandidat Vrhbosanske nadbiskupije.

“Mir vama”

Siguran je da Sveti Otac ima što reći ljudima u BiH i da postoje riječi kojima će ih ohrabriti, te da će on, kao istinski Otac, zagrliti sve ljude i sve narode ove zemlje. - Zato, trebamo biti hrabri i postojani u molitvi da ovaj uistinu veličanstveni događaj bude susret mira, kao što i sam Isus veli: “Mir vama!”, zaključuje bogoslov. Obitelj Ivančević na svetoj misi prinosi darove, a Ivan je za Vecernji.ba o tome rekao sljedeće: - Propisi za sv. misu koju predslavi Sveti Otac kažu da darove prenose članovi jedne obitelji. Obično to bude obitelj s više članova. Ta čast za prinos darova pripala je obitelji Ivančević. Možda ćete se pitati: zašto baš ta obitelj? Odgovor je jednostavan. Oni svećenici koji su najodgovorniji za organizaciju cjelokupnog slavlja, u kontaktu su sa svećenicima na terenu (na župama). S njima razgovaraju i traže osobe koje bi mogle sudjelovati na razne načine, kao na primjer: prinos darova, misna čitanja, molitva vjernika, litrugijsko pjevanje i drugo. - Tako se došlo na ideju da darove prinosi obitelj Ivančević, kaže nam Ivan. Naglašava kako je njegova obitelj s velikom radošću prihvatila tu ideju. - Jedan dio obitelji će imati narodnu nošnju ramskoga kraja koja ima svoju dugu i snažnu povijest. U prvom redu to je poseban događaj za obitelj, župu Prozor, ramski kraj, ali i cijelu nadbiskupiju jer prinose se darovi Svetom Ocu uime svih vjernika, ističe bogoslov, kaže. Svi svjetski mediji objavili su prije četiri mjeseca vijest o dolasku pape Franje u glavni grad BiH Sarajevo. - Potajna nadanja polako se pretvaraju u stvarnost. Vijest je odjeknula u cijelom svijetu, a najveće oduševljenje osjeća se kod domaćina. Vjernici ne skrivaju radost. Nevjerica, suze, smijeh izmjenjivali su se prvih dana u srcima svih vjernika u BiH. Postoji još jedna emocija koja je od trenutka objave vijesti prisutna u mome srcu, a sigurno i u srcima mnogih ljudi, a to je strah. Nije to obični strah, to je posebna vrsta straha.

Ne mogu opisati riječima. To je nešto kao strahopoštovanje ili poštovanje onoga tko je u duhovnom smislu naša duhovna snaga, naše utočište, naš mir. Vremena je sve manje, a nestrpljenje je sve veće. Kao bogoslov i član Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa s drugim bogoslovima i svećenicima svaki dan neumorno radimo kako bi se toga dana bezbrižno posvetili svojoj duhovnoj obnovi i doživjeli svu radost koju donosi papa Franjo kao poglavar Katoličke crkve, govori nam Ivan Ivančević.

Poseban dan

Uz Ivana, razgovarali smo i s njegovom majkom Milenkom i ocem Petrom koji, također, ne skrivaju radost i uzbuđenje povodom velikog dana. - Na početku rekli bismo, logičan muk i tišina, ali nakon toga istinska sreća i nestrpljenje zavladalo je u obitelji. Mnogo je pitanja, možda i previše, a odgovora je tako malo. Zapravo odgovora nema. Jedini odgovor je da je ovo jedan veliki blagoslov za obitelj i cijelu župu Prozor. Sigurno ćemo o svemu više znati reći nakon svega, ali znamo samo da će taj dan biti poseban. Sunce će drugačije sjati, srce će drugačije kucati, osmijeh će biti iskreniji, duša će biti ispunjenija. Ovo je i za obitelj prilika koju ćemo vjerojatno imati samo ovaj put i zato želimo uživati u svemu sto će nam taj dan donijeti. U današnjem svijetu u kojemu je toliko zavisti, rata, mržnje, pohlepe i nemira nadamo se da će svaki čovjek na taj dan osjetiti ljudsku povezanost, snagu vjere i istinske ljubavi. Pružimo toga dana ruku i uputimo osmijeh ne samo prijateljima i ne samo vjernicima. Otvorimo svoje srce za sve ljude. Ujedinimo se kao ljudi, a ne samo kao katolici. Neka ta ujedinjenost ne traje samo taj dan. Neka dolazak Svetog Oca bude početak nekog boljeg vremena, neka nam otvori srca za bolji i iskreniji život, zaključila je lijepom mišlju za kraj obitelj Ivančević.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.