banja luka

Obitelj i prijatelji se oprostili od Željka Kopanje

Željko Kopanja
Anadolija
10.08.2016.
u 17:27

Obitelj, prijatelji, poznanici iz političkog i javnog života BiH, predstavnici diplomatskih predstavništava u BiH oprostili su se danas od Željka Kopanje, direktora i vlasnika "Nezavisnih novina" i većinskog vlasnika "Glasa Srpske", na komemoraciji u Banskom dvoru u Banja Luci.

U prepunoj dvorani Banskog dvora komemoracija je počela minutom šutnje nakon čega se prisutnima obratila Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina", javlja Anadolija.

"Mi, djeca tvojih 'Nezavisnih novina', obećavamo ti da ćemo još ustrajnije slijediti tvoju viziju, njegovati sve čemu si posvetio i podredio svoj život, ne brinući za posljedice. Znamo da ti je najveća želja da trajemo i nadograđujemo sve što si započeo i da poštujemo tvoju ideju. Tvoj ured vječno zamagljen od cigareta, svaki dan će nas podsjećati na našu misiju i zadatak koji si nam ostavio. Ne opraštamo se, direktore, nego te pozdravljamo i želimo ti da počivaš u miru, odmoriš, iako odmarati nisi volio, i ne brineš za nas. Trajat ćemo", rekla je Sandra Gojković Arbutina.

Prisutnima u Banskim dvorima danas se obratio i Jonathan Moore, šef misije OESS-a u Bosni i Hercegovini.

"Jutros je bilo sunčano na mjestu koje spaja Banja Luku i Sarajevo. Mjesto na kojem sam s tobom toliko puta sjedio, jutros je bilo sunčano, ali to više nije isti Ugar", rekao je Moore.

Zahvalio se Kopanji na organizaciji okupljanja povodom 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma u Banskom dvoru, na druženjima u redakciji "Nezavisnih novina", na Ugru na pecanju...

"Hvala ti za tešku žrtvu koju ste ti i tvoji članovi obitelji podnijeli u ime neovisnog i istraživačkog novinarstva, u ime slobode medija. Hvala ti Željko za omogućavanje dijaloga i nuđenje platforme za razmjenu konstruktivnih mišljenja i ideja", rekao je Moore i obiteljima i prijateljima izrazio sućut.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u emotivnom obraćanju govorio je o prijateljstvu s Kopanjom, o njegovoj upornosti u pokušajima pomirenja među narodima u BiH, te o istrajavanju na dijalogu.

"Postao je opsjednut pomirenjem sa susjedima i međunarodnom zajednicom, ustrajavao je na koncepciji novina koje će jednako čitati u RS i Federaciji BiH, održavao je kontakte s kolegama iz Sarajeva, inozemnim diplomatima. Bio je neka vrsta našeg neformalnog veleposlanika, koji je primao i prenosio poruke, posredovao, često na svoju ruku, tražio rješenja. Kad pomislim što je sve postigao i što je još sve želio uraditi, mora da je to bilo previše čak i za Željkovo veliko srce", kazao je Dodik.

Povodom smrti Željka Kopanje na adrese "Nezavisnih novina" i "Glasa Srpske" pristigli su brojni telegrami sućuti, dok su se mnogi prijatelji i poslovni suradnici oprostili od Kopanje upisujući se u knjigu žalosti koja je jučer bila otvorena u njegovom uredu, a danas u Banskom dvoru.

Željko Kopanja, direktor i osnivač "Nezavisnih novina" i većinski vlasnik "Glasa Srpske", preminuo je u ponedjeljak u Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banja Luci.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije