Nova Bila

Obilježena 23. godišnjica osnivanja brigade HVO-a “Frankopan”

21.03.2016.
u 09:00

Svečano, skromno i dostojanstveno proteklog je vikenda u Novoj Biloj, u općini Travnik, obilježena 23. godišnjica osnivanja brigade HVO-a “Frankopan”, čiji su pripadnici uglavnom bili s područja tri istočne travničke župe - Guča Gora, Brajkovići i Nova Bila.

U Travniku je nešto ranije bila osnovana brigada HVO-a “Travnička”, čiji su pripadnici, do osnivanja brigade “Frankopan”, bili s područja cijele općine.

Prvi, ujedno i ratni zapovjednik brigade “Frankopan” bio je general Ilija Nakić, a kroz brigadu je prošlo više od 1900 travničkih Hrvata. Brojčano najjača brigada je bila sredinom 1993. godine s oko 1450 branitelja, a tijekom rata život je izgubio veliki broj pripadnika brigade, 623 su ranjena, a 30 ih je ostalo s visokim postotkom trajnog invaliditeta. Još uvijek se vode nestalim dvadeset i petorica pripadnika brigade, a postrojbe brigade “Frankopan” tijekom rata borile su se na području Lašvanske doline, na jajačkoj i kupreškoj bojišnici.

Tijekom rata iz ove brigade regrutirani su hrabri mladići u PPN-ove i Vojnu policiju, a od ožujka 1994. znatan broj ih je pristupio novoosnovanoj profesionalnoj 3. gardijskoj motoriziranoj brigadi “Jastrebovi” koju je zapovjedno vodio ratni zapovjednik brigade “Frankopan” general Ilija Nakić, a ratovali su na kupreškoj i livanjskoj bojišnici, u oslobađanju Jajca, Mrkonjić Grada… Na području odgovornosti ove brigade vodile su se teške, za obranu Lašvanske doline i presudne borbe s postrojbama Armije BiH u čijim se redovima borila i zloglasna postrojba “El Mudžahid” iz sastava 7. muslimanske brigade, 3. korpusa Armije BiH. Na tom području postrojbe Armije BiH počinili su i strašne zločine.

Ključne riječi
HVO

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?