sastanak

Obećano povećanje mirovina u FBiH za 11,1 posto ako bude usvojen proračun

umirovljenici
26.12.2022.
u 16:30

Predstavnici Vlade FBiH iskazali su opredjeljenje da se od 1. siječnja 2023. omogući akontativno usklađivanje mirovina za 11,1 posto, pod uvjetom da proračun FBiH za narednu godinu bude usvojen

Premijer FBiH Fadil Novalić, zamjenik premijera i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača i direktor Zavoda MIO FBiH Zijad Krnjić održali su danas u Sarajevu sastanak s rukovodstvom Saveza udruženja umirovljenika FBiH sa Redžom Mehićem na čelu, te Saveza županijskih udruga umirovljenika u FBiH predvođenih Ivom Kožulom.

Razgovarano je o aktualnom materijalnom položaju umirovljenika i mogućnostima za povećanje mirovina. 

Predstavnici Vlade FBiH iskazali su opredjeljenje da se od 1. siječnja 2023. omogući akontativno usklađivanje mirovina za 11,1 posto, pod uvjetom da proračun FBiH za narednu godinu bude usvojen. To bi značilo da bi umirovljenici povećanje od 11,1 posto mogli dobiti s redovitom isplatom siječanjskih mirovina  ako Parlament FBiH usvoji proračun FBiH.

Riječ je o usklađivanju koje se, u skladu sa Zakonom o MIO-u, vrši redovito godišnje, svakog 15. travnja a nakon što Federalni zavod za statistiku objavi podatak o rastu BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u prethodnoj godini. Mirovine uvećane na taj način isplaćuju se retroaktivno od siječnja, a formula za izračun je da 50 posto iznosa dva navedena parametra u zbroju daju iznos usklađivanja.

Kako je pojašnjeno na sastanku, s obzirom na dosadašnje neslužbene pokazatelje rasta BDP-a i indeksa potrošačkih cijena u ovoj godini, procjena je da će taj iznos 15. travnja 2023. biti značajniji, ali se mora sačekati službeni podatak koji Zavod objavljuje u travnju. 

Međutim, kako umikrovljenici ne bi čekali do tada, a uzimajući u obzir posljedice globalne inflacije i materijalni položaj ove kategorije stanovništva, opredjeljenje Vlade je da se omogući akontativno povećanje od 11,1 posto od početka siječnja, a ako u travnju taj postotak bude i veći bit će retroaktivno isplaćen.

Novalić je najavio da će se na ovotjednoj sjednici Vlade naći donošenje Prijedloga proračuna FBiH za iduću godinu.

- Jasno nam je da je travanj daleko i da moramo pronaći način da što prije dodatno povećamo mirovine. Kada smo 2018. donosili Zakon o MIO, koji je konačno donio redovnost isplata mirovina gdje smo uveli propise da je Vlada njihov jamac jer se one sada isplaćuju iz federalnog proračuna te smo tim zakonom uredili i mogućnosti redovnog i izvanrednog usklađivanja, nitko nije mogao predvidjeti svjetsku inflaciju i situacije koje smo imali ove godine usljed krize u Ukrajini. Sada je očito da će se Zakon morati opet dopunjavati kako bi se moglo reagirati već u trenutku kada inflacija prelazi pet posto - izjavio je premijer Novalić.

Radi provođenja današnjeg prijedloga o akontativnom povećanju, direktor Zavoda MIO Zijad Krnjić najavio je da će se to rješenje naći na sjednici Upravog odbora ovog zavoda nakon što proračun FBiH za 2023. usvoje oba doma Fedralnog parlamenta.

Podsjetimo, u travnju i lipnju ove godine mirovine su na osnovu donesenih Vladinih odluka o redovitom i izvanrednom usklađivanju, povećane ukupno 11 posto, a od isplate mirovina za studeni za primatelje najnižih mirovina krenulo je i treće ovogodišnje povećanje za još pet posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?