SIMPOZIJI DJEČJE KIRURGIJE I UROLOGIJE U MOSTARU

Obavljeno 16 kompliciranih operacija, sve su uspjele

simpoziji
Foto: Stojan Lasić
01.06.2014.
u 09:43

XI. simpozij dječje kirurgije i urologije u Mostaru privukao je nekoliko stotina stručnjaka iz cijelog svijeta

Jučer je u Mostaru završen XI. simpozij dječje kirurgije i urologije s međunarodnim sudjelovanjem. Događaj koji je okupio više od 150 dječjih kirurga iz brojnih zemalja svijeta, te niz drugih gostiju i ove je godine bio izuzetno uspješan. Ono što je najvažniji dio priče jest da je urađeno 16 operacija koje su s domaćim stručnjacima obavila najveća svjetska imena dječje kirurgije i urologije. - Simpoziji je završio, zbrajamo rezultate. Upravo sam sa svojim liječnicima napravio vizitu. Stanje je redovito, uredno. Uspjeli smo završiti sve operacije koje smo planirali. Ranije smo odgodili dva zahvata jer su djeca imala virozu. Operacije su bile odlične, ovogodišnji workshop je bio na vrhunskoj razini - rekao nam je ravnatelj SKB-a Mostar prof. dr. sc. Ante Kvesić. Djeca koja su operirana ne dolaze samo iz BiH nego i iz zemalja regije, a radilo se o specifičnim operacijama koje nisu svakodnevne. Iz te perspektive, uspjeh Kvesića i njegovih suradnika je još veći. Upravo njemu pripadaju najveće zasluge što je ovaj simpoziji podignut na svjetsku razinu i što je prerastao u jedan veliki društveni događaj. Kvesić kaže kako su uspješno izvedene operacije veliki uspjeh, ali kako ne treba zanemariti i drugi dio simpozija.

Održana 42 predavanja

- S druge strane, ove godine smo imali ogroman broj predavanja da više nismo imali sekunde vremena za odmor. Održana su 42 predavanja, održali su ih vrhunski stručnjaci i imamo se čime ponositi. Ugostili smo veliki broj liječnika, neki su nam prijatelji više od desetljeća, neki su prvi put ovdje, ali su svi izuzetno zadovoljni. Tu su bile kolege iz Crne Gore, Niša, Novog Sada, iz cijele BiH, Hrvatske, Kanade, Engleske, Italije i brojnih drugih zemalja - ističe Kvesić. On je uputio i veliku zahvalu svojim suradnicima koji su zadnja tri mjeseca radili skoro danonoćno na realizaciji ovoga projekta.

Tri mjeseca priprema

- Ovakav jedan skup zahtijeva ljude i veliki rad. Moja ekipa radi već tri mjeseca na ovome projektu i uloženo je mnogo sati rada, truda. Isplati se vidjeti ovakvo nešto, ovo je nešto pozitivno, osobito što se sve događa u ‘kiselom vremenu’. Drugo, naprave se vrhunske operacije, što je jako važno. Većinom smo operirali hipospadije. Ja sa svojim timom obavim oko 50 takvih operacija godišnje. Malo tko ih radi na ovim prostorima, a potreba za njima je velika - zaključio je ravnatelj SKB-a Mostar. Strani gosti nisu krili oduševljenje simpozijem i svim onim što ih je dočekalo u Mostaru. Jedan od njih je svakako prof. dr. sc. Aivar Bracka, poznati engleski stručnjak koji je rekao kako je ovaj simpoziji jedan od najboljih na svijetu. - Ovaj simpozij prati sve novitete, svake godine se urade određene promjene, vidi se napredak i zato je dobro dolaziti u Mostar već godinama na ovaj simpoziji. Samo mogu uputiti čestitke ljudima koji organiziraju ovaj događaj - rekao je dr. Bracka. Kvesić je u šali dodao kako održavanje simpozija iduće godine ovisi o zdravstvenim nalazima ljudi koji organiziraju događaj, te dodao kako se svakako nada da će i 2015. godine Mostar ponovno biti domaćin jednoga ovakvog događaja. U međuvremenu, SKB Mostar planira nove projekte, kao što je izgradnja nove Klinike za dječje bolesti koja bi trebala početi uskoro. Planira se i niz drugih razvojnih projekata za bolnicu koja ima najveću stopu rasta u regiji posljednje desetljeće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?