Odlazak kući?

O ‘šestorci’ odlučuje ‘petorka’ iz Malte, SAD-a, Kine, Italije i Južnoafričke Republike

27.11.2017.
u 09:30

Drugostupanjsku presudu „hrvatskoj šestorki, odnosno Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću izreći će peteročlano Žalbeno vijeće kojim predsjeda malteški sudac Carmel Agius (72), piše Večernji list BiH.

On, kao i četiri preostala člana Žalbenog vijeća, suci Liu Daqun, Theodor Meron, Fausto Pocar i Bakone Justice Moloto, ima višegodišnje iskustvo u Haaškom sudu. Agius je na poziciji predsjednika ICTY-a prije dvije godine naslijedio upravo drugog člana Žalbenog vijeća Theodora Merona. Prije toga, ukupno četiri godine, Agius je bio dopredsjednik Tribunala. Prvi put je izabran za suca Haaškog suda 2001. godine, a mandat mu je obnovljen 2004. godine.

Meron ljubitelj Shakespearea

Između ostalog, predsjedao je u procesu protiv Radoslava Brđanina, bivšeg predsjednika Kriznog štaba tzv. Autonomne regije Krajina (ARK), kojem je izrečena zatvorska kazna od 30 godina. Agius je sudio i u predmetu protiv Nasera Orića, kojeg je Haaški sud 2008. oslobodio krivice za zločine počinjene u Srebrenici. Bio je i član sudskog vijeća koje je Vujadina Popovića, bivšeg načelnika sigurnosti Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske osudilo na kaznu doživotnog zatvora.

Sudac Agius prije dolaska u Haag imao je zavidnu profesionalnu karijeru u svojoj domovini. Između ostalog, bio je viši sudac Prizivnog suda Malte i Ustavnog suda Malte. U više je navrata radio kao vršitelj dužnosti vrhovnog suca. Američki sudac poljsko-židovskog podrijetla Theodor Meron (87) obavljao je dužnost predsjednika Međunarodnog suda u četiri mandata od 2003. do 2015. godine. Otkako ga je Generalna skupština UN-a izabrala za suca ICTY-a 2001. godine Meron je raspoređen u Žalbeno vijeće koje zasjeda u žalbenim predmetima pred ICTY-em, ali i pred međunarodnim kaznenim sudom za Ruandu. Uz podatke iz zavidne profesionalne karijere u njegovu službenom životopisu se navodi i da je kao veliki ljubitelj Shakespearea, autor članaka i knjiga o ratu i viteštvu u Shakespeareovim povijesnim dramama.

Kinez oslobodio Halilovića

Sudac Liu Daqun (67) iz Kine, dopredsjednik je ICTY-a, a u ovom sudu radi od 2000. godine. Predsjedao je pretresnim vijećem u predmetu “Naletilić i Martinović”. Mladen Naletilić Tuta osuđen je na 20, a Vinko Martinović Štela na 18 godina zatvora za zločine u Hercegovini. Sudac Daqun sudio je i u slučaju Sefera Halilovića, bivšeg zapovjednika Armije BiH kojeg je Haaški sud oslobodio optužbi i odgovornosti za masakr nad hrvatskim civilima u BiH.

Četvrti član Žalbenog vijeća u predmetu „Prlić i drugi“, talijanski sudac Fausto Pocar (78), obavljao je dužnost predsjednika ICTY-a od 2005. do 2008. godine. Sudac Pocar sudac je Međunarodnog suda od 2000. godine i također važi za jednog od najiskusnijih sudaca u Haagu. Pocar ima dugo iskustvo i u aktivnostima UN-a, osobito u oblasti ljudskih prava i humanitarnog prava.

U donošenju drugostupanjske presude u ovom predmetu sudjeluje i južnoafrički sudac Bakone Justice Moloto (73) koji je bio i član vijeća koje je prošlog tjedna izreklo prvostupanjsku presudu doživotnog zatvora ratnom zapovjedniku Vojske RS-a Ratku Mladiću. Sudio je i bivšem načelniku Glavnog stožera Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću, koji je 2011. godine osuđen na 27 godina zatvora, ali je u žalbenom postupku oslobođen. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?