Dragan Čović

O prijedlogu bošnjačkih stranaka nema rasprave na HNS-u

09.04.2018.
u 14:32

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora i lider HDZ-a Dragan Čović izjavio je danas da o prijedlogu SDA, SDP-a, SBB-a i DF-a za izmjene Izbornog zakona neće biti rasprave na HNS-u te poručio da prijedlog doživljava kao politički spin iz Sarajeva.

Čović je nakon današnje sjednice kazao kako postoji jasan stav da HNS ostane pri konsenzualnom stavu da legitimno predstavljanje nema alternativu na svim administrativnim razinama vlasti, piše Klix.ba. 

"Što se tiče našeg odnosa prema prijedlozima s druge strane naš stav je vrlo jednostavan da želimo osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda. U ovom trenutku je jasno da se ne može ništa više od toga raditi, jer je ostalo još mjesec dana i kada bi postojala primjerena politička volja", kazao je Čović.

Lider HDZ-a je kazao da je HNS odbacio sve pristupe koji mijenjaju Ustav, derogiraju poziciju dvodomnog Parlamenta i odnosa stanja kada je riječ o popisu stanovništva iz 2013. godine.

"Narednih dana ćemo predstavnicima međunarodnih institucija obrazložiti naš stav. Pošto je tamo bilo govora o samo jednom djeliću onoga što je presuda Ustavnog suda, to smo definirali kao jasnu težnju da se podijeli BiH i da se od Federacije napravi bošnjačka većina", rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH je kazao da je na današnjoj sjednici HNS-a razgovarano i o zajedničkom izlasku na izbore te da je HDZ 1990 donio odluku da na izbore ide samostalno.

"Ta tema je manje-više završena, a ostala su još tehnička pitanja. Devet od deset stranaka koje su nazočile Predsjedništvu HNS-a se izjasnilo o zajedničkom izlasku na izbore na svim razinama gdje postoji ugroženost Hrvata zbog brojnosti u odnosu na druga dva naroda. To je razina države, dva entiteta i županije gdje nismo brojni", poručio je Čović. HDZ 1990 je donijela odluku da na izbore ide samostalno.

Iako je kazao da je kod njega uvijek prisutan optimizam, danas kada govori o izmjenama Izbornog zakona Čović ističe da je mala mogućnost da će se nešto dogoditi ako se uzme u obzir ono što se uradilo posljednjih godinu dana.

"O prijedlogu bošnjačkih stranaka kroz paket četiri stranke, zvale se građanske ili neke druge, smo dali jasno očitovanja. O tome rasprave na HNS-u nema. Ovo iz Sarajeva doživljavam kao političke spinove. Time se udaljavamo od jednog normalnog funkcioniranja. Ali svatko ima pravo raditi svoju taktiku da bi osigurao glasačko tijelo da može dominirati u jednom entitetu".

Čović je kazao da sve tri strane u BiH imaju različite stavove i viđenje eventualnih izmjena Izbornog zakona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije