INICIJATIVA BOŽE LJUBIĆA

O “prešućenoj” rezoluciji EP-a raspravljat će se u bh. Parlamentu

ljubic-txt.jpg
Foto: import
10.04.2014.
u 09:11

Ljubić je ovu inicijativu uputio još prije mjesec i pol, odnosno vrlo brzo nakon što je spomenuta rezolucija usvojena u Europskom parlamentu

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH uskoro bi mogao razmatrati rezoluciju Europskog parlamenta u kojoj je vrlo jasno ukazano na pogubnost separatističkih i unitarističkih političkih nastojanja u BiH. Već na idućem zasjedanju, 15. travnja Zastupnički dom će odlučivati o inicijativi dopredsjedatelja Doma Bože Ljubića, da Vijeće ministara žurno pripremi informaciju i osigura prijevod rezolucije Europskog parlamenta kako bi se zastupnici mogli upoznati sa sadržajem i preporukama za ubrzanje našeg puta prema EU.

Inicijativa u Parlamentu

Ljubić je ovu inicijativu uputio još prije mjesec i pol, odnosno vrlo brzo nakon što je spomenuta rezolucija usvojena u Europskom parlamentu. Hoće li tražiti od Vijeća ministara informaciju o rezoluciji i njen prijevod, zastupnici će odlučiti tek na idućoj sjednici, ali mjerodavno parlamentarno povjerenstvo za europske integracije već je dalo “zeleno svjetlo“ ovoj inicijativi pa je očekivati da isti stav zauzme i Zastupnički dom. Razmatranje rezolucije u državnom Parlamentu vrlo je važno, jer su ključne poruke iz ovog dokumenta uglavnom prešućene u većini bh. medija pa je tako i javnost o njima vrlo malo ili nikako upoznata.

- Europski parlament je velikom većinom glasova usvojio rezoluciju koja se odnosi na BiH. Smatram vrlo važnim da se zastupnici upoznaju sa stajalištima Europskog parlamenta o stanju u BiH i perspektivama za približavanje BiH EU - ističe predlagač inicijative Božo Ljubić.

Federalizam i legitimnost

Dijele li njegovo mišljenje i ostali zastupnici, pokazat će se uskoro, ali značaj sadržaja rezolucije potenciran je i tijekom nedavnog posjeta skupine europarlamentaraca Bosni i Hercegovini i razgovorima koje su imali s domaćinima u bh. Parlamentu. No, debata organizirana sa studentima u Sarajevu pokazala je kako su oni vrlo površno informirani o nedavno artikuliranim stavovima Europskog parlamenta.

Posebno se to odnosi na dijelove rezolucije koji govore o potrebi provedbe prošlogodišnjeg dogovora bh. lidera iz Bruxellesa i poštivanju principa federalizma i legitimnog predstavljanja u vlasti.

- Europski parlament pozdravlja šest točaka sporazuma koji je postignut u Bruxellesu 1. listopada 2013. godine, ali žali što centralističke snage opstruiraju njegovu provedbu. Naglašava da je važno slijediti principe federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osigurao put BiH u EU, prešućeni je dio rezolucije Europskog parlamenta u bh. medijima.

Rezolucija je iznimno važna jer se u njoj poziva i na napuštanje nacionalističke i etnocentrične retorike kojom se služe vodstva sva tri naroda u BiH te ističe značaj ustavne reforme kao ključnog dijela preobrazbe BiH u funkcionalnu državu, a od Federacije BiH traži da razmotri mogućnost spajanja nekih županija.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
14:17 10.04.2014.

Da je u pitanju Rezolucija Turskog Parlamenta sigurno bi se nasla na dnevnom redu!Rezolucija EU Parlamenta o BiH u skupstini te iste BiH samo moze uzrokovati nove nerede i palezi!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?