Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

O Povorci ponosa u Sarajevu: BiH je otvorena i tolerantna zemlja

09. rujna 2019. u 15:37 0 komentara 97 prikaza

Povodom jučer održane prve Bh. povorke ponosa u Sarajevu, koja je prošla bez ikakvih incidenata, oglasilo se čak 17 veleposlanstava uz Delegaciju EU i ured Ujedinjenih naroda čestitajući svima na toleranciji i poštovanju.

"Čestitamo Organizacijskom odboru, sudionicima povorke, lokalnim institucijama i građanima BiH na uspješno održanoj prvoj Povorci ponosa u BiH. Stanovnici Bosne i Hercegovine udružili su se i odbacili strah i mržnju i, umjesto toga, pokazali svijetu da je BiH uistinu otvorena i tolerantna zemlja koja poštiva prava svih pojedinaca", navodi se u zajedničkoj izjavi.

Poručuju da su jednaka ljudska prava za sve i da je to suština Bh. povorke ponosa.

"Svi u BiH - bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili rodni identitet - imaju pravo na ista prava i slobode. Ipak, ostaje činjenica da ranjivim skupinama još nisu dostupni. Odgovornost svih je da daju podršku marginaliziranima koji se suočavaju s diskriminacijom i nepravdom. Zahvaljujemo lokalnim institucijama koje su omogućile Bh. povorku. Sada je vrijeme da se postojeća zakonska rješenja o mirnom okupljanju usklade s europskim i međunarodnim standardima, kako bi se zakonski garantirala puna sloboda izražavanja i okupljanja", poručuju veleposlanstva.

Veleposlanstva, Delegacija EU u BiH i ured UN-a naglašavaju da dok izazovi i dalje postoje, građani BiH su napravili važan korak u borbi za jednaka prava LGBTI i ostalih marginaliziranih zajednica.

"Čestitamo vam na hrabrosti da budete vjerni sebi i pružite nadu drugima. Ponosni smo što smo hodali s vama rame uz rame i ostajemo uz vas dok nastavljate koračati za jednakost i ljudska prava za sve", zaključuju.

Zajedničku izjavu potpisali su:

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Delegacija Europske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, Ujedinjeni narodi u BiH, Švicarsko veleposlanstvo u BiH, Nizozemsko veleposlanstvo u BiH, Njemačko veleposlanstvo u BiH, Austrijsko veleposlanstvo u BiH, Švedsko veleposlanstvo u BiH, Finsko veleposlanstvo, Veleposlanstvo Velike Britanije u BiH, Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske u BiH, Francusko veleposlanstvo u BiH, Italijansko veleposlanstvo u BiH, Veleposlanstvo Češke Republike u BiH, Grčko veleposlanstvo u BiH, Veleposlanstvo Rumunjske u BiH, Slovensko veleposlanstvo u BiH, Bugarsko veleposlanstvo u BiH i Diplomatski ured Kraljevine Belgije u BiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.