MANDATI

O odnosu snaga u Domu naroda odlučivat će i lutrija

dom naroda fbih
10.11.2022.
u 15:48

Županijski parlamenti do kraja tjedna moraju sazvati sjednice

Svih 518 dužnosnika koji su na proteklim izborima izabrani u tijela vlasti mogu preuzeti mandate jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH za sve njih pripremilo potvrde o dodjeli mandata, piše Večernji list BiH.

Datum nakon skupština

- SIP je u kontaktu sa stručnim službama tijela vlasti i izravno se dogovara preuzimanje potvrda za izabrane dužnosnike, kojima se potvrde uručuju na konstituirajućim sjednicama - objavili su jučer iz SIP-a.

Ističu da nema nikakve smetnje da sva tijela vlasti u BiH za koja su izborni rezultati potvrđeni 2. studenoga sazovu i održe konstituirajuće sjednice. Za sada je poznato da će Predsjedništvo BiH održati konstituirajuću sjednicu 16. studenoga, kao i da će se novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH konstituirati 1. prosinca. To je odlučeno na konzultativnom sastanku s predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka koji je sazvao dosadašnji predsjedatelj Mirsad Zaimović.

- Poslovnički je da materijale za sjednicu treba uputiti zastupnicima 14 dana prije njezina održavanja, a praktični razlozi su u tome što završava mjesec obračuna plaća za dosadašnje zastupnike, a s 1. prosinca počinje obračun novim. Ne samo ovi već i drugi tehnički razlozi opredijelili su nas da završimo ovaj mandat krajem studenoga, a novi počnemo s prosincem. Time se otvara veći prostor i dulje vrijeme za formiranje parlamentarnih većina jer će one ovisiti i o strukturi Doma naroda - izjavio je Zaimović.

A datum konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH znat će se nakon što županijske skupštine izaberu izaslanike za ovaj dom. Zato se s nestrpljenjem čeka sazivanje sjednica 10 županijskih parlamenata, a rok za to je 12. studenoga, odnosno 10 dana od utvrđivanja konačnih izbornih rezultata. Neke županije već su odredile te datume, dok će preostale odluku o datumu održavanja sjednica odrediti vjerojatno do kraja tjedna. Neke će se i konstituirati do kraja ovoga tjedna. Primjerice, Skupština Tuzlanske županije konstituirajuću sjednicu održat će danas, 10. studenoga, dok bi županijski parlament u Sarajevu svoju konstituirajuću sjednicu, na kojoj će zastupnici preuzeti mandate, održati dan kasnije, sutra, 11. studenoga.

Županijskim parlamentima bi prvi zadatak trebao biti upravo izbor izaslanika u Dom naroda. Sukladno odluci koju je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik, krajnji rok za izbor izaslanika iz županijskih skupština je 2. prosinca jer od trenutka ovjere mandata izaslanika počinje teći drugi rok od 30 dana koji je vezan uz konstituiranje Doma naroda te izbor predsjednika i dopredsjednika FBiH. U svakom slučaju, Dom naroda morao bi biti konstituiran do kraja godine iako još nije jasno kako će se popuniti nedostajuća mjesta u pojedinim klubovima jer nema dovoljno izabranih zastupnika srpske nacionalnosti u županijskim parlamentima, a upitno je može li se popuniti i kvota od 11 "ostalih".

Što može komplicirati stvari

Izuzev činjenice da će stranke HNS-a imati uvjerljivu većinu u Klubu Hrvata, nitko sa sigurnošću trenutačno ne može tvrditi kakav će biti omjer snaga u drugim klubovima. Prave se različite kombinacije i izračuni, pa je vrlo izgledno da će u nekim županijama ždrijeb odlučivati o tome tko će u Dom naroda.

Situaciju dodatno komplicira mogućnost odustajanja nekih zastupnika u županijskim parlamentima od osvojenog mandata, čime bi se promijenila i nacionalna struktura u tim skupštinama, a time i omjer snaga kojim se trenutačno kalkulira. Tako je SIP jučer upozorio na nespojivost dužnosti i pozvao izabrane kandidate koji imaju dužnosti u općinama i gradovima da se izjasne koji će mandat zadržati. Pojedini načelnici, odnosno gradonačelnici već su priopćili kako će ostati na trenutačnoj poziciji ili će preuzeti mandat u Parlamentu.

Primjerice, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović izjavio je kako ostaje na toj dužnosti, dok je načelnik Vogošće Edin Smajić priopćio kako će prihvatiti mandat u Parlamentu FBiH. Od osvojenih mandata u Skupštini Sarajevske županije jučer su odustali i gradonačelnica Benjamina Karić, čelnik Stranke za BiH Semir Efendić, koji ostaje načelnik općine Novi Grad, te aktualni županijski premijer Edin Forto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?