BiH opet na tapetu

O čemu će razgovarati u Luksemburgu šefovi europskih diplomacija

11.10.2020.
u 12:36

Očekuje se kako će ministri donijeti i nekoliko zaključaka u svezi s Bosnom i Hercegovinom, i to u pogledu vojne misije „Althea“.

Ministri vanjskih poslova Europske unije razgovarat će ponovno o situaciji na zapadnom Balkanu i posebno u Bosni i Hercegovini sutra na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije, saznaje „Dnevni avaz“. Očekuje se kako će ministri donijeti i nekoliko zaključaka u svezi s Bosnom i Hercegovinom, i to u pogledu vojne misije „Althea“.

Vojna misija Europske unije u BiH traje već 16 godina, a prema dostupnim informacijama, Europska unija će produžiti povjerenje ovoj vojnoj misiji koja pomaže BiH u reformi obrambenih snaga i doprinosi sigurnosti u našoj državi. Bruxelles bi u sklopu zaključaka mogao iznijeti i stavove u pogledu sigurnosne situacije u BiH. 

Zaključke o BiH koje će razmatrati šefovi diplomacija država članica, već su, kako saznajemo, usvojila radna tijela i veleposlanici, a njihov tekst nije dostupan javnosti prije nego bude potvrđen. 

Također, na sutrašnjem zasjedanju u Luksemburgu, kojim će predsjedati Joseph Borell, specijalni predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, izvještaj će podnijeti i Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik za Balkan, i to u svezi sa dijalogom Prištine i Beograda. Također, ministri će na prvom mjestu razgovarati o situaciji u Nagorno Karabahu, Bjelorusiji i odnosima sa Rusijom.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije