Čović - Moore

Nužno osigurati neometan dovršetak izbornog procesa u Stocu

Čović - Moore
10.10.2016.
u 16:46

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović susreo se s voditeljem misije OESS-a u BiH Jonathanom Mooreom. Dragan Čović i veleposlanik Moore razgovarali su o nedavno održanim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i nasilno prekinutom izbornom procesu u Stocu.

Sugovornici su se složili da su, ukupno gledajući, izbori od 2. listopada provedeni sukladno zakonu i demokratskim standardima, uz izuzetak Stoca gdje je izvršen nezapamćen fizički nasrtaj na javne službenike i članove lokalnog izbornog povjerenstva. Čović je naglasio da se radi o događaju bez presedana i ispod svake demokratske razine, posebice stoga što akteri događaja još nisu adekvatno procesuirani od nadležnih institucija, kako u kontekstu nastavka izbornog procesa, tako i u smislu odgovarajuće kvalifikacije i kaznenog procesuiranja zbog nanošenje teških tjelesnih ozljeda.

Hrvatski član PBiH Dragan Čović je upozorio da bi, ukoliko izostane odgovarajuća reakcija nadležnih organa, uključujući pravosuđe, taj incident samo legitimirao nasilje kao sredstvo postizanja društvenih i političkih ciljeva, što bi bio poticaj i ohrabrenje svima onima koji u sili i bezakonju vide svoju priliku. U tom smislu sugovornici su se složili u osudi nasilja kao neprihvatljivog obrasca ponašanja koji proizvodi krajnje retrogradne efekte i prijeti da nepovratno unazadi međunacionalne odnose u multietničkim sredinama kao što je Stolac. Nadalje, suglasni su i u ocjeni kako je potrebno učiniti sve da se ništa slično više ne ponovi.

Moore je nadalje informirao Čovića o namjeri da otvori privremeni ured OESS-a u Stocu, te izvijestio da su u tom pravcu već poduzete odgovarajuće aktivnosti. Pri tome je naglasio da je organizacija, provedba izbora i nadležnost nad cjelokupnim izbornim procesom
pri institucijama Bosne i Hercegovine, a ne na međunarodnim institucijama, što je stvar prošlosti. Stoga će privremeni ured biti isključivo u službi jačanja promatračkog kapaciteta OESS-a u Stocu.

Ocijenjeno je da je nužno osigurati nesmetan dovršetak izbornog procesa u Stocu, kao i u svim drugim lokalnim sredinama. Stoga je u ovom trenutku veoma važno da institucije potvrde svoju ulogu i funkcionalnost u svjetlu nastalih izazova, a time i svoj autoritet, kako se ne bi dozvolilo da cijela BiH bude zarobljena lokalnim temama unatoč njihovom velikom značaju, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?