Nevena Veselinović kaže kako sportaši najveće pogreške vezano uz prehranu rade nakon iscrpljujućih treninga. Izuzetno je važna, napomine, prva stvar koju uzmu nakon treninga.
Prehrana sportaša igra ključnu ulogu u njihovim životima i sportskim uspjesima. Nije svaki sport isti, a niti svaki organizam, no hrana na sve ima utjecaj. Često se u tom kontekstu spominjao srbijanski tenisač Novak Đoković koji je po pitanju prehrane poduzeo drastične korake.
Još 2010. odrekao se glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa. Danas konzumira isključivo hranu biljnog porijekla, pa se na njegovom meniju nalazi puno voća, žitarica, riže i slatkog krompira. Kako je sam isticao, ne voli jesti hranu kojoj treba puno vremena da se probavi jer mu je ta energija potrebna za trening.
Što za mišiće, a što za mršavljenje?
Onima koji žele povećati mišićnu masu savjetujem za doručak zobene pahuljice, bobičasto voć i proteinski prah (0,9 grama po kilogramu telesne težine). Ako želite smanjiti masne naslage, moja preporuka je da za doručak birate kombinaciju biljnih proteina (protein u prahu) i vlakana (tamno lisnato povrće). Izbjegavala bih bobičasto voće rekla je Đokovićea nutricionistica Nevena Veselinović prenosi City Magazine.
Đoković, prema njezinoj preporuci, dan počinje toplom vodom i limunom, nakon čega slijedi sok od celera. Zatim je na redu zeleni smoothie bogat hranljivim tvarima i algama.
Što i kada jesti
Veselinović ističe kako sportaši najveće pogreške vezano uz prehranu rade nakon iscrpljujućih treninga. Izuzetno je važna, napomine, prva stvar koju uzmu nakon treninga.
To utječe na izgradnju mišića i sprečava upale. Nakon treninga treba konzumirati zeleni sok, vodu, limun i đumbir. Odmah nakon toga potrebno je dopuniti iscrpljene rezerve, a dobar izborr su datulje ili banane. Čokoladu nikako ne preporučuje, čak ni proteinske pločice sa čokoladom jer sadrže dodatni šećer, objasnila je nutricionistkica.
Tijekom dana preporučuje kombinaciju vlakana i biljnih proteina – žitarica kao što su quinoa, amarant i heljda, zeleno lisnato povrće, crvena leća ili edamame.
Za večeru možete izabrati salate od mikro začinskog bilja i klica, kao i tofu sir i mahunarke.
Ne treba imati predrasude o tome da biljna prehrana nema dovoljno proteina i željeza. To je oblik prehrane koji ima puno pozitivnih aspekata. Ja sam to spoznala prije dvadesetak godina kada sam shvatila da više ne želim konzumirati meso, mlijeko ili jaja, zaključila je Veselinović.