Na meti prijevara

Nude im milijune mailom, na društvenim mrežama brak i američke dokumente

24.05.2021.
u 12:46

Uz brojne prednosti, korištenje mailova, društvenih mreža, mobitela... ima i svoje nedostatke, piše Večernji list BiH. Korisnici navedenih tehnologija lako su dostupne mete raznih prevaranata.

Ne nasjedajte

Stanovnici Bosne i Hercegovine posljednjih su dana zamijetili mailove neobičnih sadržaja, pozive s nepoznatih telefonskih brojeva, a nerijetko im zahtjeve za prijateljstvo na Facebooku šalju osobe koje se predstavljaju kao američki vojnici u nevolji ili im pak nude brak. Odgovaranje na takve mailove, telefonske pozive ili stupanje u kontakt s nepoznatim osobama na Facebooku može biti vrlo opasno, već ranije su upozorili stručnjaci. - Srdačan pozdrav! Već sam vam pisao, ali žalosno je što vam moji mailovi nisu dostavljeni. Ipak, šaljem vam ih još jednom u nastavku. Ja sam Lawrence Dupont i pravnik sam te glavni odvjetnik koji radi u oblastima obiteljske nadležnosti suda. Tražim vaš pristanak predstaviti vas kao rođaka mog pokojnog klijenta, rodom iz vaše zemlje, kojem sam pomogao u ulaganju depozita u vrijednosti od devet milijuna, stotinu i šezdeset tisuća američkih dolara (9,160.000 milijuna američkih dolara) u financijsku kompaniju. Obavijestio sam financijsku kompaniju o njegovu polasku s obitelji na put u obližnju zemlju i naloženo mi je da predstavim bilo kojeg raspoloživog člana njegove obitelji ili bližeg rođaka radi isplate sredstava. Moj razlog što vas kontaktiram glede toga jest što imate isto prezime kao moj pokojni klijent. I opet nema registriranoga nasljednika u njegovu dosjeu računa kod financijske kompanije. Želim da lijevi fond bude prebačen na vaše skrbništvo kao njegova nasljednika prije nego što ga izvršni službenici financijske kompanije oduzmu. Molim vas kontaktirajte me za dodatne detalje - sadržaj je jednog od mailova koji već neko vrijeme stižu na e-adrese korisnika u Bosni i Hercegovini. Iako ga najveći broj onih koji prime takav mail ignorira, ima i onih koje znatiželja odvede korak dalje te prevarantima otkrivaju svoje osobne podatke koji poslije mogu biti zloupotrijebljeni. Također, nerijetko pošiljatelji mailova spomenutog sadržaja ili sličnog traže od korisnika koji odgovori na prvi mail uplatu određene svote novca kako bi dobio puno veću. Drugo upozorenje odnosi se na mobilne telefone. Naime, ponovno su aktualni pozivi s broja 00371 20 251 975. Pozivi traju svega nekoliko sekundi, međutim, ako pokušate uzvratiti kako biste doznali tko vas zove ili ako na navedeni broj pošaljete SMS poruku, ostat ćete bez 15 do 30 dolara. Iz HT-a ERONET upozorili su svoje korisnike da ne zovu brojeve za koje sumnjaju kako bi mogla biti riječ o prijevari.

Domišljatost prevaranata

- Ako se javite kad vas s tog broja pozovu, ništa vam ne može biti naplaćeno, ali ako vi zovete taj broj, onda možete ostati bez značajnog iznosa novca - rekli su o toj temi iz HT-a ERONET. Kada je riječ o Facebooku, još uvijek je aktualan slučaj ženske osobe iz Doboja koja je prije mjesec dana policiji prijavila kako ju je prevarila nepoznata osoba koja se predstavila kao “vojnik SAD-a” koji se trenutačno nalazi u Siriji.

- Oštećena osoba s njim je stupila u kontakt na društvenoj mreži Facebook te je navodno s njim dogovorila kako će se vjenčati te da će joj on na adresu poslati paket u kojem bi se, navodno, nalazili papiri koji su im potrebni za vjenčanje, kao i veća količina novca te je rekao kako će joj njegov agent sve donijeti na kućnu adresu - kažu iz Policijske uprave Doboj. Navode kako je potom oštećena stupila u kontakt s njegovim agentom, koji joj je rekao kako je potrebno da mu posredstvom Western Uniona uplati 12.000 maraka kako bi platio carinu za paket, što je ona i učinila. Ovakve i slične poruke na društvenim mrežama nisu rijetkost, stoga se sve stanovnike poziva na oprez.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?