ČISTITE IH SVAKODNEVNO

Novo istraživanje: Pametni satovi imaju više bakterija nego daska za wc

09.04.2020.
u 09:30

Bakterije su nam trenutno na umu više nego ikad, ali dok se mi fokusiramo najviše na pranje ruku, nedavno istraživanje je pokazalo da postoji puno stvari i predmeta koje imamo kod kuće na koje treba obratiti pažnju, a jedna od njih su pametni satovi.

Oni, naime, imaju više bakterija nego mobiteli. Istraživanje koje prenosi Metro, se fokusiralo na mobitele, tipkovnice, kontrolere za igrice i pametne satove, a testirali su tri vrste bakterija: koliformne (koje se nalaze u izmetu čovjeka), stafilokok (uzrokuje infekciju) i enterobakterije (dolazi iz porodice Salmonele i Ešerihije). 

Rezultati su pokazali da pametni satovi imaju najviše bakterija, točnije njih 250 po cm2 što je 3 746 posto bakterija više nego što ima daska za wc. Drugi po redu najgorih su mobiteli koji imaju 100 bakterija po cm2, a u stopu ih prate tipkovnice koje su jedine imale sve tri vrste bakterija, zatim kontroleri za igrice. 

Bakterije pronađene na ovakvim uređajima uzrokuju bolest nalik trovanju hranom, kožne infekcije i u teškim slučajevima upalu pluća i sindrom toksičnog šoka. Zaključak je da ih trebamo čistiti i više nego što mislimo, pametne satove pogotovo ako ih koristimo za vrijeme treninga kada se znojimo.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?